1. yle.fi
  2. Uutiset

Kerro meille: Miten seksitauti on vaikuttanut elämääsi?

Etsimme juttua varten ihmisten kokemuksia esimerkiksi siitä, miten tauti on vaikuttanut elämään, parisuhteeseen tai seksielämään.

sukupuolitaudit
Henkilö avaamassa kondomipakettia.
Yle

Joka vuosi Suomessa noin 30 000 ihmistä saa seksitaudin. Kaikki tartunnat eivät tilastoissa näy, sillä joskus seksitauti voi olla oireeton, ja tällöin tutkimuksiin ei hakeuduta.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä. Yleisimmät taudit ovat klamydiabakteerin tai herpes- ja papilloomaviruksien aiheuttamia. Suomessa tavataan myös esimerkiksi tippuria, kuppaa ja hiviä tai aidsia.

Seksitauteihin liittyy uskomuksia ja asenteita esimerkiksi siitä, minkälaisilla ihmisillä seksitauteja on. Sexpon seksuaaliterapeutin Karoliina Vuohtoniemen mukaan seksitaudin voi saada kuitenkin ihan kuka tahansa.

– Seksitaudin saa harrastamalla seksiä. Voi saada taudin, kun harrastaa kerran suojaamatonta seksiä tai 50 kertaa, ja kaikkea siltä väliltä. Seksitaudin saaminen ei kerro ihmisestä mitään, esimerkiksi sitä, että olisi vastuuton tai ei osaisi huolehtia itsestään, Vuohtoniemi toteaa.

Onko sinulla ollut seksitauti? Miten sen sait? Miten se vaikutti elämääsi? Hoidettiinko tauti pois, vai jäikö tauti mukaasi loppuelämäksesi?

Seksitauteihin liittyy usein myös häpeän leima. Miten itse asian koit? Miten tauti vaikutti tuleviin suhteisiin? Entä seksieläämäsi? Muuttuiko ihmisten suhtautuminen sinuun diagnoosin jälkeen?

Jos sinulla on aiheesta kokemusta, täytä alla oleva lomake tai ota yhteyttä toimitukseen: elina.partio@yle.fi.

Voit kertoa kokemuksistasi myös nimimerkillä. Osa lukijoiden lähettämistä kertomuksista julkaistaan seksitaudeista kertovassa jutussa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi