1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talousrikokset

Nigerialaiskirje, miljoonaperintö, elämäsi investointi, auervaara – suomalaiset lähettävät miljoonia huijareille vuosittain

Nettihuijaukset ovat yleistyneet viime vuosina. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Nigerialaiskirje, miljoonaperintö, elämäsi investointi ja viimeisimpänä verkon auervaarat.

Mahdollisesti Nigeriasta lähetetyt huijausviestit yleistyivät käsi kädessä verkon käytön kasvun kanssa. Ulkomailta tulevat huijausyritykset ovat yleistyneet viime vuosina netin suosituilla yhteisö- ja seuranhakusivuilla.

Huijaukset eivät jää vain yrityksiksi. Pankkien arvion mukaan moni suomalainen menee halpaan ja innostuu yhteydenotoista. Nordeasta arvioidaan, että suomalaiset lähettävät rahaa pyyntöjen perässä mahdollisesti yli 10 miljoonan euron arvosta.

– Puhumme sadoista tapauksista vuosittain. Tämä on meille arkipäivää ja yhä yleisempää, valottaa riskipäällikkö Sakari Wuolijoki Nordeasta Yle Svenskan haastattelussa.

Kevät on rakkaudenkaipuun ja huijausten aikaa

Arki tarkoittaa pankeille sitä, että heidän pitää epäillä yllättäviä tilisiirtoja ulkomaille. Nordean osalta rahaa siirtyy vuosittain 3-4 miljoonaa euroa. Wuolijoen arvion mukaan muilla pankeilla tilanne on samankaltainen.

Myös poliisissa on havahduttu nykyajan auervaarojen lisääntyneeseen aktiivisuuteen. Pelkästään Helsingin poliisissa on vuosittain kymmenkunta niin sanottua rakkaushuijausta. Kevät on rakkauden heräämisen aikaa, joten myös huijaustapaukset yleistyvät.

Tarkkaa tietoa huijauksista on vaikea saada, sillä moni kärsii jopa useiden kymmenien tuhansien tappiot omissa oloissaan eikä ilmoita petoksesta poliisille.

– Petetyt häpeävät huijatuksi tulemista. Tapauksia on luultavasti paljon enemmän, arvioi rikoskomisario Hannu Kortelainen rikoskomisario Helsingin poliisista.

Huijarit ovelia ja pitkäjänteisiä

Pankin varoitusjärjestelmä isoista rahasiirroista toimi myös nelisen vuotta sitten, kun Markku Ritaluoma siirsi yli 300 000 euroa eteläafrikkalaiselle huijaustilille. Rahoilla piti vivuttaa moninkertainen summa isoa autokauppaa varten Hämeenlinnaan.

Sunny Car Centerin tapaus on yksi isoimmista esillä olevista huijauksista. Huijarit ovat taitavia ja pitkäjänteisiä.

– Huijarien tarinat pitävät uhreja pitkään otteessa, joista on vaikea päästä heti irti, Kortelainen kuvaa.

Pankit ovat ottaneet käyttöön uusia sovellutuksia, joilla on vaikeutettu rakkautta tarjoavien yritystä kalastella luottamuksellisia pankkitietoja.

– Kekseliäät rikolliset löytävät aina uusia keinoja huijauksille, Sakari Wuolijoki Nordeasta.