1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. solmiot

Juhlat tulossa ja kravattipakko? Ei hätää, video näyttää ohjeet solmimiseen

Kravatti kaulaan!
Kravatti kaulaan!

Apua, juhlastressi iskee! Miehillä pulman aiheena on usein kravatti. Laittaako vai ei? Ja jos, niin millaisen? Yllä olevasta videosta voit katsoa solmun tekemisen.

Hyvän solmutekniikan lisäksi tarvitaan tyyliä. Siksi kysyimme neuvoja solmioiden nimeen vannovalta muotitoimittaja Jaakko Seliniltä.

Etenkin moni nuori epäröi solmion käytössä. Miten on, kannattaako nuoren pukea kravatti ylleen viikonlopun valmistujaisjuhlissa?

– Ehdottomasti, kravatin pitäminen on fantastinen itseilmaisun väline. Solmion ja taskuliinan valitseminen on ihanaa, siinä voi käyttää luovuutta, Selin kannustaa.

Selin neuvoo karttamaan kaupasta saatavia valmiita settejä. Niissä kuosit ovat usein samoja sekä solmiossa ja liinassa ja se jos mikä on tylsää. Nuoren miehen kannattaa ehdottomasti valita jotain persoonallista. Nyt kuulemma viidakko saa kukkia kravateissa.

– Trendikkäimmät solmiot ovat tällä hetkellä kukallisia tai viidakon kuosia.

Amerikkalaisten suosimat raidalliset ja vinoraidalliset solmiot ovat aina tyylikkäitä ja antavat sporttisen vaikutelman, mutta nuorille ne ovat hieman tylsä vaihtoehto.

Jos asennetta löytyy, musta solmio on tyylikäs vaihtoehto

Kapea jazz-kravatti on tyylikäs etenkin nuorilla, mutta nykyään solmiotrendi on levenemään päin. Myös laadukas materiaali on yhä tärkeämpää.

– Hieno mies ostaa kravatin silmät kiinni. Hän kokeilee ensin materiaaleja. Kun niistä löytyy hyvä, ryhdytään valitsemaan mieluista kuosia.

Jaakko Selin kehottaa tekemään solmun kravattiin jo kaupassa. Siten selviää onko kyseessä laadukas yksilö.

– Laadukkaaseen solmioon saa tehtyä pehmeän, muhkean solmun. Kun solmua kiristää kravattiin pitäisi tulla pieni hymykuoppa, dimple.

Kravatilla voi viestiä monenlaisia asioita ja se voi olla myös kannanotto. Selinin mielestä tyrmäävän tyylikästä on musta solmio ja valkoinen paita. Yksinkertaista.

– Se on supermiehekästä. Mutta kantajalla täytyy olla asennetta.

Valkoisen paidan on kuitenkin oltava laadukasta kangasta.

– Huonolaatuinen valkoinen paita näyttää kauhealta. Kudoksen on oltava niin tiivistä, ettei sormea näe läpi, jos sitä heiluttelee kankaan alla.

Siksi Selin suosittelee nuorille värillisiä paitoja. Hyviä värejä ovat vaaleansininen, vaaleanpunainen ja vedenvihreä.

Kravatin löysääminen – pieni ele täynnä merkityksiä

Yllä olevassa videossa esitellään Windsor-solmu, joka sopii etenkin hieman leveämpään kravattiin. Vaihtoehtoja kuitenkin riittää, sillä erilaisia solmuja on 88.

– Riittää, että opettelee kolme perussolmua, Selin rauhoittelee.

Kravatti on olennainen osa miesten pukeutumista, mutta miksi se sitten niin usein ahdistaa?

– Kyse ei ole solmiosta vaan paidasta. On ostettu liian tiukka paita. Tuntuu, että se on suomalaisen miehen kirous. Sopivassa paidassa kauluksen ja kaulan väliin mahtuu sormi.

Solmion löysäämistä ei kuitenkaan kannata arastella. Pieni ele on täynnä merkityksiä. Siksi se on yksi elokuvakerronnan vakioelementti.

– Se on äärimmäisen miehekäs ele. Se viestittää, että ihminen on rentoutunut, antaa periksi tai haluaa tehdä vaikutuksen naiseen.

Kravatti nimitys tulee kroatialaisilta ratsuväen sotilailta. Heillä oli kaulassaan pienet värikkäät huivit. Ranskan hovissa kiinnostavat asusteet huomattiin heti ja niin kravatti syrjäytti röyhelökauluksen.