Koulujen sisäilmaraporttien julkaisu verkossa harvinaista – Turku ja Vantaa näyttävät suuntaa

Helsinki ilmoitti aikaisemmin julkaisevansa sisäilmaraportit koostetusti verkossa, mutta on perunut suunnitelmansa. Useissa Suomen kaupungeissa koulujen sisäilmaa käsitteleviä raportteja voi tilata kaupungilta.

sisäilmaongelmat
Oppilaiden kädet pöydällä
Mikko Savolainen / Yle

Vain harvat Suomen suurimmista kaupungeista julkaisevat koulujen sisäilmaraportteja koostetusti verkossa.

Raportteja koostetusti julkaisevat vain Vantaa ja Turku. Vantaalla tietoja koulujen sisäilmatarkastuksista ja -korjauksista julkaistaan Ajankohtaisia korjauskohteita -sivustolla (siirryt toiseen palveluun). Sinne kerätään tietoja myös muista kaupungin kiinteistöistä kuin kouluista.

Turussa käytössä on vastaavan kaltainen sivusto (siirryt toiseen palveluun) kuin Vantaalla. Siellä julkaistaan tietoa ajankohtaisista kiinteistöjen sisäilma-asioista. Suunnitteilla on myös laajempi verkkopalvelu.

Koulujen sisäilmaraporttien julkaisu on ollut laajasti esillä Helsingissä. Helsingin kaupunki kertoi aikaisemmin avaavansa toukokuussa verkkopalvelun, jossa se olisi julkaissut kaikki koulujen sisäilmaraportit. Kaupunki kuitenkin perui aikeensa, koska raportit sisältävät salassapidettävää tietoa. Koulukohtaiset tiedot julkaistaan erikseen koulujen omilla verkkosivuilla.

Oulussa verkkopalvelu koulujen sisäilmaraporttien julkaisuun on suunnitteilla. Verkkoon koottaisiin kohteiden sisäilmaraportteja ja yleistä tietoja kiinteistöjen sisäilma-asioista. Vielä tällä hetkellä sisäilmaraportit eivät ole kenen tahansa saatavilla. Oppilaiden vanhemmat voivat lukea raportit koululla rehtoreiden luona.

Puolalan koulu
Turussa puhuttaa erityisesti Sepänkadun väistötilojen sisäilma. Kuvassa olevan Puolalan koulun oppilaat oavt siirtymässä Sepänkadulle Puolalan koulun peruskorjauksen ajaksi.Paula Koskinen / Yle

"Pelkän raportin julkaisu ei hyvä asia"

Kuopiossa tiedot koulujen sisäilma-asioista julkaistaan kunkin koulun omilla verkkosivuilla. Julkaistavaksi laitetaan kuitenkin vain tarkastusryhmän muistio, ei koko sisäilmaraporttia.

Kaupungin rakennusterveysasiantuntija Petri Hartikaisen mukaan pelkkä tutkimusraportin julkaisu ei välttämättä ole hyvä tapa. Pelkän verkossa julkaistun raportin perusteella voi olla vaikea muodostaa kokonaiskuvaa koululla vallitsevasta sisäilmatilanteesta.

– Jotta se olisi mahdollista, pitäisi verkossa julkaistavien tutkimusraporttien yhteyteen liittää kattavat ajantasaiset ja jatkuvasti päivittyvät tiedot tehdyistä korjaustoimenpiteistä, viranomaisvalvonnasta, ja tilanteen kehittymisestä koulu- ja työterveyden sekä vanhempainyhdistyksen näkökulmasta, Hartikainen sanoo.

Raportit tilattavissa kaupungilta

Monet kansalaiset ja oppilaiden vanhemmat pitävät sisäilmaraporttien julkaisua kuitenkin tärkeänä. Yksityiskohtaisten tietojen julkaiseminen lisäisi avoimuutta. Helsingin vanhempien yhdistys on pettynyt siihen, ettei Helsinki julkaissutkaan sisäilmaraportteja. Tällä hetkellä sisäilmaraportit saa tekemällä tietopyynnön ja joidenkin koulujen tietoja on koottu koulujen omille verkkosivuille.

Myös muissa kaupungeissa sisäilmaraportteja voi pyytää saatavaksi kaupungilta. Pyyntöjä tulee kuitenkin harvoin. Kuopiossa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla pyyntöjä tulee joitakin kymmeniä vuodessa, Lahdessa ja Jyväskylässä muutamia.

Monissa kaupungeissa sisäilmaraportin voi tilata sähköpostitse, mutta Kuopiossa siihen saa käydä tutustumassa Tilakeskuksen asiantuntijan avustuksella. Kuopiossa asiantuntija esittelee raportin ja ajantasaisen tilanteen asiasta kiinnostuneille.