Massiivinen korruptioskandaali ja 351 vuoden tuomiot sysäsivät Espanjan pääministerin vallasta

Mariano Rajoy on vakuutellut, ettei tiennyt puolueensa korruptiosta. Viime viikolla jaetut tuomiot olivat kuitenkin viimeinen niitti Rajoyn uskottavuudelle.

Espanja
Mariano Rajoy poistumassa Espanjan parlamentista.
Mariano Rajoy poistumassa Espanjan parlamentista perjantaina.Javier Lizon / EPA

1) Taustalla Espanjan historian suurin poliittinen korruptiotuomio

Korruptioskandaali on ravistellut vuosia pääministeri Mariano Rajoyn kansanpuoluetta (PP).

Rajoyn aseman kannalta viimeinen niitti oli oikeuden viime viikolla antama päätös, jonka mukaan kansanpuolueessa oli systemaattinen lahjusjärjestelmä (siirryt toiseen palveluun) vuosina 1999-2005.

Puolueen entiset virkailijat olivat ottaneet lahjuksia vastineeksi rakennusurakoista.

Rajoyta itseään ei ole syytetty rikoksista, mutta häntä on arvosteltu kriisin huonosta hoitamisesta. Myös muut kansanpuolueen nykyiset kansanedustajat todettiin syyttömiksi.

2) Rajoyn puolueen ex-rahastohoitajalle 33 vuoden vankeustuomio

Kansanpuolueen entinen rahastonhoitaja Luis Bárcanas tuomittiin 33 vuodeksi vankeuteen (siirryt toiseen palveluun) lahjuksien vastaanottamisesta, rahanpesusta ja verorikoksista.

Vankilaan tuomittiin yhteensä 28 muuta liikemiestä ja poliitikkoa. Tuomioiden yhteispituus on hurjat 351 vuotta. Kovimman tuomion, 51 vuotta, sai liikemies Francisco Correa, joka johti oikeuden mukaan korruptiotoimintaa.

Oikeus määräsi kansanpuolueen maksamaan 245 000 euroa takaisin saamaansa rahoitusta.

3) Oikeus: Rajoyn lausunnon uskottavuus kyseenalainen

Viime heinäkuussa Rajoyta kuultiin todistajana oikeudessa. Hän sanoi, ettei tiennyt puolueen hämärästä tilinpidosta. Oikeus kuitenkin kyseenalaisti Rajoyn lausunnon uskottavuuden.

Pääministeri on sanonut, että vain pieni joukko puolueen poliitikkoja on sotkeutunut korruptioon. El Paisin mukaan vuoden alussa (siirryt toiseen palveluun) oli käynnissä yli 50 oikeusprosessia kansanpuolueen jäseniä vastaan.

4) Korruptio johti kiinteistökuplaan

Correa kertoi oikeudessa Bárcenasin kertoneen (siirryt toiseen palveluun) hänelle vuonna 1996, että "sinulla on yhteydet liikemiehiin, minulla poliitikkoihin. Niitä liikemiehiä suositaan tarjouskilpailuissa, jotka tukevat puoluetta."

Lahjonta johti kiinteistökuplaan ja lamaan. Rakentaminen oli Espanjan bruttokansantuotteesta (siirryt toiseen palveluun) lähes 16 prosenttia vuonna 2007, kun se muissa Euroopan suurissa maissa oli noin yhdeksän prosenttia.

Lähteet: AFP, AP