Ebolaa nitistetään Kongossa nyt myös rokotteilla – Eristyksistä karkaavat potilaat pahin uhka

Ebola on varsin tuttu tauti Kongossa. Epidemian torjumista helpottaa myös se, että ebolaan on kehitetty useita rokotteita, joista osa on jo kokeellisessa käytössä.

terveys
WHO:n kanssa työskentelevä sairaanhoitaja valmistautuu jakamaan rokotteita Kongon Mbandakassa.
Maailman terveysjärjestöä WHO:n kanssa työskentelevä sairaanhoitaja valmistautui jakamaan rokotteita Kongon Mbandakassa 21. toukokuuta.Junior Kannah / AFP

Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten tuhoisan epidemian aiheuttanut verenvuototauti ebola sairastuttaa taas, ja tällä kertaa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Ensimmäiset ebolatapaukset löytyivät vajaa kuukausi sitten. Tähän mennessä 54 ihmistä on sairastunut ja heistä vajaa puolet on menehtynyt tautiin.

Useimmat sairastuneista asuvat syrjäseuduilla vaikeakulkuisten reittien päässä, mutta myös Mbandakan miljoonakaupungissa on todettu muutamia tapauksia.

– Tilanne on yhä aktiivinen, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane. Hänen mukaansa tapauksia on vielä löytymättä, mutta torjuntatoimet ovat hyvässä vauhdissa.

WHO otti opikseen Länsi-Afrikasta

Länsi-Afrikassa vuonna 2014 alkanut epidemia vaati yli 11 000 kuolonuhria. Tuolloin Maailman terveysjärjestöä WHO:ta arvosteltiin hitaasta reagoinnista. Sairastumisten ketju ehti pitkälle, ennen kuin se havaittiin. Lisäksi uhkaa aluksi aliarvioitiin. Kun torjuntatoimiin lopulta päästiin, oli epidemia jo levinnyt laajalle.

Tapahtumien seurauksena WHO:ssa tehtiin paljon muutoksia, myös organisaatiossa.

– Tällä kertaa reaktiokyky on ollut hyvä, ja apua on saatu mobilisoitua nopeasti kentälle, sanoo THL:n Sane. Hänen mukaansa vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, kuinka hyvin tällä kertaa on onnistuttu ja johtuuko se tehdyistä muutoksista.

Kongossa on avustustöissä muitakin järjestöjä, esimerkiksi Kansainvälinen Punainen Risti ja Lääkärit ilman rajoja. Myös Suomen Punainen Risti lähettää sairaanhoitajan Kongoon, kuten Ylekin uutisoi.

Kongon ja Länsi-Afrikan epidemiat eroavat toisistaa myös sikäli, että Länsi-Afrikassa ebola oli aiemmin tuntematon sairaus, mutta Kongossa sitä on tavattu kymmenkunta kertaa. Paikallisilla viranomaisilla on siis kokemusta ebolasta. Maa on epävakaa ja resurssiköyhä, joten ulkopuolista apua tarvitaan kipeästi.

Mies pesee käsiään markkinoilla Kongon Mbandakassa.
Mies pesi käsiään markkinoilla Kongon Mbandakassa.Junior D. Kannah / AFP

Myös rokotteista on apua

Kongon epidemia poikkeaa Länsi-Afrikan epidemiasta sikälikin, että siellä terveydenhuollon ammattilaisilla on alusta alkaen ollut käytössään rokotteita.

Ensimmäinen rokotekandidaatti saatiin kehitettyä Länsi-Afrikan epidemian riehuessa ja sitä päästiin testaamaan Guineassa. Tulokset olivat lupaavia.

Kyseessä on vasta kokeellinen rokote, mutta WHO on hyväksynyt sen käytön erityistilanteissa, kuten nyt Kongossa. Myös muutamia muita rokotteita on kehitteillä, mutta kahden rokotekandidaatin kehitystyö on muita pidemmällä.

Sairaanhoitaja pistää ebolan vastaista rokotetta Kongossa.
Rokotteita jaettiin Kongon Mbandakassa 21. toukokuuta.Junior Kannah / AFP

Tähän mennessä rokotteen on saanut noin 700 ihmistä, jotka ovat terveydenhuollon ammattilaisia, muita torjuntatoimiin osallistuvia ja toisaalta ebolalle altistuneita ja heidän kontaktejaan.

Sanen mukaan rokote on uusi lisä torjuntatoimiin, mutta senkin tehoa voidaan arvioida vasta myöhemmin.

Kongon epidemia ei ole vielä ohitse

THL:n Sanen mukaan epidemian kestoa ei voi vielä arvioida. Uusia sairastapauksia tulee edelleen, ja tilanne on hyvä vasta, kun tiedetään kaikkien tapausten kontaktit ja tartuntaketjut.

WHO kuvaa kansallisen ja alueellisen tason riskiä yhä korkeaksi.

Tilanne hankaloituu entisestään, jos uusia tapauksia tulee, eikä tiedetä, mistä tartunta on peräisin. Vastaavasti tilanne on hyvä, jos tiedetään, että sairastuneella on ollut kontakti henkilöön, jolla on ebola.

Kaikeksi onneksi myös maantiede rajoittaa epidemian leviämistä. Ebola lähti liikkeelle syrjäseuduilta, joten se leviää hitaasti.

Moni kuitenkin pelkää ebolaa ja eristyskeskuksiin joutumista – monet eivät sieltä palaa. Myös Kongossa ihmisiä on karannut eristyskeskuksista ja paennut tartuttavina sukulaistensa luokse.

Sanen mukaan lähiviikkoina selviää, kuinka täydellisesti tartuntaketjut tunnetaan. Se määrittää sitä, milloin epidemia saadaan loppumaan.

Pahin uhkakuva on, että joku sairastunut lähtisi pakenemaan esimerkiksi Kongo-jokea pitkin jonnekin aivan muualle, arvioi johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä.

Ruokatori Kongon Mbandakassa.
Ruokatori Kongon Mbandakassa.EPA