Espanjan pääministeri Mariano Rajoy erotettiin – Tilalle nousee sosialistijohtaja Pedro Sánchez

Rajoyn keskustaoikeistolainen hallitus hävisi parlamentin luottamusäänestyksen. Taustalla on Rajoyn puolueen saama korruptiotuomio.

Mariano Rajoyta vastaan ei nostettu syytettä, mutta hän joutui eroamaan vyyhdin seurauksena hävittyään luottamusäänestyksen. Kuva: Javier Lizon / EPA

Espanjassa istuva hallitus on menettänyt parlamentin luottamuksen ja joutuu eroamaan. Vuodesta 2011 maata hallinnut pääministeri Mariano Rajoy eroaa tehtävästään ja tilalle nousee sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez.

Rajoyn johtama keskustaoikeistolainen hallitus hävisi luottamusäänestyksen äänin 169–181.

Sánchez astuu pääministerin virkaan maanantaina.

Hänen johtamallaan sosialistipuoluella on vain 84 paikkaa maan 350-paikkaisessa parlamentissa, mutta Sánchez on onnistunut saamaan tuekseen lukuisia muita puolueita, muun muassa vasemmistolaisen Podemos-puolueen sekä Baski- ja Katalaaniseparatisteja.

Pedro Sanchez Kuva: Oscar Del Pozo / AFP

Taustalla Rajoyn johtaman Kansanpuolueen korruptioskandaali

Hallituskriisin taustalla on pitkään jatkunut korruptiotapaus, josta päähallituspuolue PP (suom. Kansanpuolue) sekä sen entinen varainhoitaja Luis Bárcenas saivat hiljattain tuomiot.

Ne tuomittiin osallisuudesta tiettyjen rakennusfirmojen suosimiseen ja lahjuksien vastaanottamiseen Espanjan rakennusbuumin aikana.

Rajoy sekä kaikki Kansanpuolueen nykyiset kansanedustajat todettiin syyttömiksi korruptiotapauksen tutkimuksissa.

Sánchez ei lupaa suurta muutosta Espanjan politiikkaan

Espanjaan johtoon nouseva Sánchez ei lupaa suuria muutoksia maan poliitiikkaan. Hän on luvannut noudattaa (siirryt toiseen palveluun) Rajoyn Espanjalle täksi vuodeksi laatimaa budjettia.

Sánchez on myös vihjannut haluavansa avata uudelleen vuoropuhelun Katalonian itsenäisyyttä ajavan liikkeen kanssa.

Sánchez on luvannut pitää vaalit ennen vuotta 2020, jolloin nykyisen parlamentin kausi päättyy. Hän ei kuitenkaan ole täsmentänyt milloin.

Lue myös:

Aiheesta muualla: