Toukokuussa rikottiin liki kaikki lämpöennätykset – aurinko helotti sata tuntia enemmän kuin tavallisesti

Pohjavedet ovat lämpimästä säästä huolimatta tavanomaista korkeammalla.

Aurinkoinen sää
Mies hyppää hyppytornista Helsingin Uimastadionilla.
Helsingin Uimastadion avasi ovensa lämpimässä ja aurinkoisessa säässä sunnuntaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Toukokuussa rikottiin viisi sääennätystä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Sen lisäksi toukokuussa oli hellepäiviä ja aurinkoisia päiviä tähän mennessä eniten.

Lisäksi korkein havaintoasemalla mitattu keskilämpötila rikkoutui Helsingissä.

Koko maan keskilämpötila ylitti edellisen ennätyksen vuodelta 1963 0,5 asteella. Koko maan keskilämpötila oli 11,6 astetta.

Vertailukelpoinen aineisto alkaa 1900-luvun alusta. Useilla pitkään käytössä olevilla mittauspisteillä rikottiin myös asemakohtaisia keskilämpöennätyksiä. Helsingin Kumpulan uusi ennätys on 15,5 astetta, joka ylitti entisen Suomen ennätyksen yli asteella.

Toukokuun keskilämpötila oli yleisesti 4–5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Keskilämpötilat vaihtelivat maan eteläosan noin viidestätoista asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen kymmeneen asteeseen.

Toukokuun korkein elohopeamittaus, 29,6 astetta mitattiin 15. päivänä Kemiössä, Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Kouvolan Utissa. Lämpöennätystä ei sentään rikottu, vaan ennätyksestä jäätiin vielä yli asteen verran.

Satoja tunteja pelkkää paistetta

Toukokuun alimman ja ylimmän lämpötilan ero oli neljäkymmentä astetta, kun kuun alussa Utsjoen Nuorgamissa mittari kävi -10,4 asteessa.

Hellepäivien määrässä ennätys rikottiin kahdella päivällä, kun hellepäiviä oli viime kuussa 14. Yli 25 asteen helle-ennätys oli vuodelta 1984. Normaalisti hellepäiviä on toukokuussa kolme.

Aurinko paistoi ennätyksellisen paljon maan etelä- ja keskiosassa. Aurinko helotti monin paikoin yli 100 tuntia enemmän kuin tavallisesti. Aurinko paistoi parhaimillaan 350–400 tuntia. Paistetta riitti koko lailla joka puolella, vaikka Lapissa tunneissa ei päästy aivan parhaimpiin vuosiin. Lapissakin paistoi jopa 100 tuntia normaalia enemmän.

Kun vielä maaliskuu oli tavanomaista kylmempi, toukokuu muutti kevään tavanomaisesta jonkin verran lämpimämmäksi.

Vedet nyt jopa lämpimämpiä kuin viime kesänä

Toukokuun helteet ovat lämmittäneet vedet vuodenaikaan nähden erittäin korkeiksi maan eteläosassa. Pintaveden lämpötila on paikoin nyt ennätyksellisen korkealla. Vedet ovat useita asteita tavallista lämpimämpiä, etelässä monin paikoin lähelle 20 astetta.

Vedet ovat nyt jopa lämpimämpiä kuin koko viime kesänä.

– Lukemat ovat monin paikoin lähellä viime kesän korkeimpia arvoja. Esimerkiksi Näsijärvellä toukokuussa mitattu 20,5 astetta oli korkeampi kuin koko viime kesän korkein, vertaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Toukokuun sateet painottuivat suuressa osassa maata vain kuukauden ensimmäisiin päiviin. Sen jälkeen ei satanut etelässä ja lännessä lainkaan. Neljän viikon kuiva kausi toukokuussa on poikkeuksellinen.

Kuivasta jaksosta huolimatta Järvi-Suomen suurten järvien vedenpinnat ovat nousseet lumien sulamisen myötä huomattavasti tavallista korkeammalle. Lämpöhaihdunta ja kuiva sää ovat saaneet useimpien järvien vedenkorkeudet kääntymään laskuun.

Saimaalla Päijänteellä vedenpinta ei enää nouse.

Pohjavedet ovat edelleen kuitenkin suuressa osassa maata 5–35 senttimetriä tavanomaista ylempänä. Pohjoisessa lumen sulaminen nostaa pohjaveden pintoja.