Hyppää sisältöön

Kauppasota on ovella, mutta miten käy huulipunan, farkkujen ja preerioiden vapaudentunteen

EU aikoo mätkäistä rangaistustullit pitkälle listalle amerikkalaistuotteita. Selvitimme muutaman tuotteen kohdalla, miten tullit vaikuttaisivat.

Kuva: AOP

EU valmistelee Yhdysvaltojen vastaisia tulleja vastavedoksi presidentti Donald Trumpin asettamille terästulleille. EU kohdistaa tullit kuluttajatuotteisiin, jotta oma teollisuus ei kärsisi.

Mutta moni ikoninen amerikkalainen merkkituote tehdään jo Euroopassa tai Aasiassa, jolloin ne todennäköisesti välttyisivät raippatulleilta.

SOK:n hankintajohtaja Jari Simolinin mukaan jopa Levis-merkkiset farkut tulevat valtaosin aivan muualta kuin Yhdysvalloista.

Kuva: Antti Parviala Lähde: Suomen Tekstiili ja muoti

– Levis tekee farkkuja jonkin verran Amerikassa, mutta valtaosan muualla. Meillä Prismaan ne ovat tulleet aina Aasiasta.

Tekstiilituonti Yhdysvalloista on verrattain pientä, ainakin amerikkalaismerkkien näkyvyyteen verrattuna. Tuontimaiden listalla Yhdysvallat on sijalla viisi muun muassa Kiinan ja Turkin jälkeen.

Stockmannin logistiikkajohtaja Björn Höglund kertoo, että ketjun valikoimassa on jatkuvasti vähintään 100 000 erilaista tuotenimikettä. Niistä alle prosentti tulee Yhdysvalloista.

– Mutta onhan sillä hintavaikutusta, jos esimerksi kosmetiikan nollatulli pomppaa 25 prosenttiin.

Kuva: Antti Parviala / Yle

Tosin myös amerikkalaisten tuotemerkkien kosmetiikka valmistetaan valtaosin eri maissa Euroopassa ja Aasiassa. Esimerkiksi Max Factor on myyty ranskalaiselle Cotylle.

– Meidän valikoimassa oleva kynsiliima tulee Yhdysvalloista, mutta kyllä maailmalla muuallakin tehdään kynsiliimaa, huokaa SOK:n hankintajohtaja Simolin.

Valikoimissa ollut Kardashian-meikkisarja tuli Yhdysvalloista, mutta se on juuri ehditty jättää pois, joten tullit eivät uhkaa sitäkään kautta.

– Euroopan kemikaaliasetus on ajanut siihen, että tuotteet valmistetaan Euroopassa, Simolin tulkitsee.

Kuva: Antti Parviala / Yle, Lähde: Moto-uutiset

Suurimman kolauksen EU:n tullit tekisivät amerikkalaisille moottoripyörille, arvioi Kaupan liiton EU-asiantuntija Janne Koivisto.

Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa muistuttaa, että tullin korottaminen kertautuisi myyntihinnassa, koska ajoneuvovero lasketaan hinnasta, jossa on mukana tullit ja rahdit. Sellaista korotusta ei voi viedä loppuhintaan.

– 25 prosentin korotus on melko mahdoton ajatus.

Mikko Summa on myös Harley Davidson Nordicin kehitysjohtaja. Moto-uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan Harley Davidson oli viime vuonna viidenneksi myydyin moottoripyörämerkki.

– En usko että se pysäyttäisi kokonaan tuontia, mutta vaikea sanoa missä määrin se jatkuisi.

Kuva: Antti Parviala / Yle

Ennakkotietojen mukaan tulli olisi iskemässä periamerikkalaisiin tupakkamerkkeihin. Cowboy- ja preeriamielikuvista huolimatta tässäkin isku menee osin ohi, sillä savukkeiden tuotanto on suurelta osin Euroopassa.

– Meille tuotteet tulevat pääasiallisesti Klaipedan tehtaasta Liettuasta, sanoo Marlboroa maahantuovan Philip-Morris Finlandin viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.

Lue myös:

Trumpin terästullit voimaan, EU tiukkana: Emme aio neuvotella

Analyysi: Trumpin terästullit tulevat – EU:n viskikostoa odotetaan kahden viikon kuluttua