Ruotsissa Pajalan konkurssikaivosta valmistellaan tuotantoon kesällä

Kaivosyhtiö Kaunis Iron sanoo, että Yhdysvaltain terästullit eivät muuta yhtiön suunnitelmaa Kaunisvaaran kaivoksen tuotannon aloittamisesta.

kaivokset
Kaunisvaaran rautakaivos Pohjois-Ruotsin Pajalassa.
Kaunis Iron Ab harjoittaa kaivostoimintaa Tapulin avolouhoksessa ja Kaunisvaaran rikastamossa Ruotsin Pajalassa.Tapani Leisti / Yle

PajalaKaunisvaaran kaivos ehti toimia vain runsaan vuoden ja teki Ruotsin historian suurimman konkurssin. Nyt se on seisonut neljättä vuotta.

Uusi kaivosyhtiö Kaunis Iron uskoo kaivoksen kannattavuuteen, koska se sai ostaa kaivoksen pilkkahintaan Northlandin konkurssipesältä.

Suurin ero on se, että ostimme kaivoksen murto-osalla alkuperäisestä investointikustannuksesta. Kaivoksen rakentaminen maksoi aikanaan miljardi euroa, ja me saimme sen vain kymmenellä miljoonalla, sanoo Åsa Allan Kaunis Ironista.

USA:n terästulli ei pelota Kaunisvaaran ja Hannukaisen suunnitelmia

Yhdysvaltain uudet tuontitullit teräkselle eivät kaivosjohtajan mukaan muuta suunnitelmia tuotannon aloittamisesta.

– Tuontitullien vaikutusta kaivoksemme tuotteen hinnanmuodostukseen on vaikea arvioida, mutta on selvää, että markkinoiden levottomuus ei koskaan ole hyvä asia, sanoo Åsa Allan.

Kaivoksella on tällä hetkellä yli 50 työntekijää valmistelemassa tuotannon ylösajoa. Työntekijöitä haetaan lisää, ja heidän määränsä nousee noin 120:een alkuvaiheessa tuotannon käynnistyttyä. Lopulta työntekijämäärä on noin 300.

Myös Pajalan naapurissa, Suomen puolella Kolarissa olevan Hannukaisen rautakaivoshankkeen vetäjä vakuuttaa, etteivät Yhdysvaltain tullit hetkauta.

– Ei vaikuta kaivoshankkeen suunnitteluun. Tilanteet elävät, ja avauspäätöksen tekovaiheessa tarkastellaan asiaa, sanoo Hannukainen Mining Oy:n hankepäällikkö Jaana Koivumaa.

Ympäristöviranomaisen huoli

Pajalan kaivoyhtiön tavoite tuotannon aloittamisesta heinäkuussa voi lykkääntyä ympäristösyistä. Ruotsin luonnonsuojeluvirasto saattaa vaatia yhtiötä vahvistamaan kaivoksen jätepatoja.

Virasto on huolissaan pohjaveden tasosta, joka on laskenut avolouhoksen lähellä Kokkonevalla, sekä metallivesien pääsystä Muonionjokeen.

– Ongelmana ovat aiemman kaivostoiminnan aikana tapahtuneet patovuodot. Meitä huolestuttaa metallipitoisten vesien pääsy vesiin, sanoo Frida Rudsander Ruotsin Luonnonsuojeluvirastosta.

Kaunis Ironin Åsa Allan kiistää epäilyt.

– Päästöriskiä ei ole tältä laitokselta. Meillä on ympäristön valvontaohjelma, jota noudatamme, sanoo kaivosjohtaja Åsa Allan.

Asia voi mennä oikeuteen

Rudsanderin mukaan luonnonsuojeluvirasto päättää lähiviikkoina, vaatiiko se yhtiöltä lisätoimia Uumajan maa- ja ympäristötuomioistuimessa.

Tuomioistuin päättää, voiko kaivosyhtiö aloittaa vanhalla, vuosien takaisella ympäristöluvalla vai tarvitaanko uudelleenarviointia. Viimemainitussa tapauksessa kaivoksen käynnistyminen voi lykkääntyä.

Kaunisvaaran kaivoksen puhdistetut jätevedet purettaisiin Suomen ja Ruotsin yhteiseen rajajokeen Muonionjokeen. Myös Suomen puolella Kolarin Hannukaisessa oleva Hannukainen Mining Oy:n rautakaivoshanke purkaisi jätevetensä rajajokeen.

Näihin valuma-alueen kaivospäästöriskeihin on kiinnittänyt vasta huomiota suomalais-ruotsalainen Rajajokikomissio.

Pajalassa odotukset korkealla

Pajalassa Northlandin konkurssi ja Kaunisvaaran kaivoksen sulkeminen oli kova isku. Moni menetti työpaikkansa ja kaivokseen sijoittaneet rahansa.

Työllisyyden vuoksi moni Pajalassa toivookin Kaunisvaaran kaivoksen uutta nousua. Kunnanneuvos Anna Kumpula-Kostet sanoo, että Pajalan työttömyys on tällä hetkellä kahdeksan prosentin luokkaa. Kunnanneuvos on vakuuttunut, että kaivos aloittaa tuotantonsa heinäkuussa.

Kaunis Iron on ilmoittanut, että ensimmäinen kuorma-autolasti Kaunisvaaran rautarikastetta lähtee Svappavaaraan ja sieltä edelleen junalla Norjan Narvikin satamaan elokuun ensimmäisenä päivänä.