1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtioneuvosto

Jumala päätyi ministerin uskonnottomaan vakuutukseen – hallitus korjaa nolon virheen

Lakiesityksen mukaan hallituksen jäsenen olisi vannottava ministerin vala tai annettava vakuutus ennen tehtävään ryhtymistä.

Anne-Mari Virolainen vannoi ministerinvalansa helmikuussa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Hallituksen esitys ministerin uudeksi vakuutukseksi herättää hämmennystä sosiaalisessa mediassa.

Lakiesityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)uusi ministeri vannoisi juhlallisen valan tai antaisi ministerin juhlallisen vakuutuksen valtioneuvoston yleisistunnossa. Tämä tapahtuisi ennen tehtävään ryhtymistä, sen jälkeen kun tasavallan presidentti olisi nimittänyt ministerin virkaansa.

Vala on sisällöltään vahvasti uskonnollinen, vakuutus taas neutraali. Vakuutuksen antamisen valitsevat ministerit, jotka eivät kuulu mihinkään uskontokuntaan tai eivät muuten halua käyttää uskonnollista valaa tässä yhteydessä.

Nyt kuitenkin valtioneuvoston torstain yleisistunnossa hyväksymässä lakiesityksessä myös vakuutuksen antajat lupaavat toimia tehtävässään "Jumalan ja Suomen valtakunnan lain ja laillisten sääntöjen mukaan."

Myös valtioneuvosto on huomannut valan ja vakuutuksen kaavojen sanamuodoista käytävän keskustelun ja twiittaa, että lakiesityksessä on virhe, joka korjataan ennen kuin eduskunta käsittelee esityksen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Nykyisessä muodossaan ministerin vakuutus olisi uskonnonvapauslain vastainen.

Juhlallisen valan vannominen tai vakuutuksen antaminen korvaa ministeriltä nyt edellytettävän virkavalan tai -vakuutuksen tai tuomarinvakuutuksen. Lain pitäisi tulla voimaan lokakuussa.