Kiiltokuvapojaksi pilkattu mediapelin taitaja – Espanjan pääministerin salkku siirtyy sosialisti Pedro Sánchezille

Sanchéz on ilmoittanut noudattavansa väistyvän pääministerin budjettia.

Espanja
Pedro Sánchez
Tuore pääministeri Pedro Sánchez juhli valintaansa Espanjan parlamentissa Madridissa perjantaina.Pierre-Philippe Marcou / AFP

Eurooppa-myönteinen sosialisti, näin kuvaillaan Espanjan uudeksi pääministeriksi nousevaa Pedro Sánchezia.

Hallituskriisin myötä Sánchezista, 46, tulee Espanjan seitsemäs pääministeri. Ensimmäinen, jota ei ole valittu tehtäväänsä vaaleilla (siirryt toiseen palveluun).

Pääministerinä Sánchezin arvioidaan niin noudattavan Brysselistä saneltua talouskuria kuin jatkavan sosiaalisen median aikakauteen sopivaa sujuvaa esiintymistään. Mariano Rajoyn budjettia hän on jo ilmoittanut noudattavansa (siirryt toiseen palveluun).

Vähemmistöhallitusta luotsaavalla tulevalla pääministerillä on edessään iso, kiperä Katalonia-kysymys. Muutaman viikon takaiset jyrkät sanavalinnat Katalonian tuoreesta aluejohtajasta Quim Torrasta (siirryt toiseen palveluun) ovatkin muuttuneet nopeasti sovittelevampaan sävyyn.

Sánchezin takinkääntötemppua selittää ainakin osin se, että Katalonian alueministerit astuvat virkaansa huomenna lauantaina.

– Tiedostan vastuuni ja ymmärrän, miten haastavassa poliittisessa tilanteessa maamme on, tuleva pääministeri kommentoi toimittajille.

Katalonian kriisin ratkaisemisen lisäksi Sánchezin on pidettävä huolta Espanjan talouskehityksestä. Lisäksi hänen on varmistettava, etteivät gallupsuosiota nauttivat puolueet, liberaali Ciudadanos ja vasemmistolainen Podemos, päihitä sosialistipuoluetta.

Jääräpäinen poliitikko

Madridissa syntyneellä Sánchezilla on kaksi tytärtä. Nuorempana yksi uravaihtoehdoista oli koripallon pelaaminen. Koulutukseltaan hän on taloustieteen tohtori.

Sánchez nousi sosialistipuolueen johtoon vuonna 2014. Vuosiin puoluejohtajana mahtuu niin huomattavan kehnoja vaalituloksia kuin henkilökohtaisen suosion kasvua. Väistyvälle pääministerille hän on hävinnyt vaalit kahdesti.

Etenkin kuluneet kaksi vuotta ovat olleet hänelle melkoista myllerrystä.

Sánchez tunnetaan nimittäin itsepintaisena, jopa jääräpäisenä poliitikkona – niin tiukasti hän vastusti nyt eroamaan joutuneen Mariano Rajoyn hallituksen muodostamista kaksi vuotta sitten.

Sánchez otti tuolloin Rajoyta ja tämän hallitusta vastustaessaan poliittisen riskin – ja hävisi pelissä puoluejohtajuuden sekä luopui edustajan paikastaan parlamentissa.

Hän nousi takaisin sosialistipuolueen johtoon viime keväänä samalla reseptillä kuin ensimmäiselläkin kerralla eli tapaamalla ihmisiä.

Sinnikkyyden puutteesta Sánchezia ei voi moittia, sen verran päättäväisesti hän kiersi ympäri Espanjaa kasvattaakseen suosiotaan puolueen johtoon riittäviin lukemiin.

Sosialistipuolue on kuitenkin näiden käänteiden jälkeen kaikkea paitsi eheä, mikä nujertaa Sánchezin hallituksen vahvuutta.

Pedro Sánchez
Madridissa syntynyt Pedro Sánchez suoritti maisteriopintonsa Brysselissä.EPA

Kokematon kiiltokuvapoika?

Vaikka Sánchez liittyi sosialistipuolueeseen 21-vuotiaana, on häntä toistuvasti syytetty kokemattomuudesta. Parlamenttiin hän nousi vuonna 2009, kakkosmiehen paikalta.

Muotilehden kannessakin esiintynyttä (siirryt toiseen palveluun) Sánchezia on tituleerattu kiiltokuvapojaksi ja kriitikot ovat väittäneet, ettei hänellä ole riittävästi poliittista näkemystä. Tukijoidensa mielestä tuleva pääministeri on rauhallinen ja kompromisseihin kykenevä mies.

Ainakin teoriassa Sánchez voisi pysytellä pääministerinä aina vuoteen 2020 asti eli meneillään olevan parlamenttikauden loppuun.

Paine uusien vaalien järjestämiseen on kuitenkin kova. Vaikka Sánchezin henkilökohtaisessa suosiossa ei ruohonjuuritasolla ole moittimista, voisi sosialistipuolueella mennä suosiolla mitattuna paremminkin.