Analyysi: Imatran kaupunginjohtaja Rami Hasu oli poliittisen pelin ja oman osaamisensa uhri

Imatran kaupunginjohtaja Rami Hasu ilmoitti irtisanoutumisestaan perjantaina.

Imatra
Rami Hasu
Rami Hasu ehti toimia Imatran kaupunginjohtajana vuoden verran.Mikko Savolainen / Yle

Imatran kaupunginjohtaja Rami Hasun ilmoitus jättää tehtävänsä ei tullut järin suurena yllätyksenä.

Kahvipöytäkeskusteluissa ja kaupungintalolla kiersi sitkeitä huhuja johtajuusongelmasta pitkin kevättä, eikä kaupunginjohtajaa itseään nähty toivotulla tavalla enää julkisissa tilaisuuksissa.

Irtisanoutumisilmoituksen taustalla velloo myös poliittinen kiista SDP:n ja kokoomuksen johtaman Ryhmä 22:n välillä. Imatralla Ryhmä 22:een kuuluvat kaikki puolueet SDP:tä ja vasemmistoliittoa lukuun ottamatta.

Yle Lappeenrannan torstaina imatralaisille kuntapäättäjille tekemä soittokierros paljasti, että ensi viikon alkuun oli valmisteilla iso tiedotustilaisuus. Tilaisuuden aihetta ei vahvistettu, mutta kaikki merkit viittasivat kaupunginjohtajan aseman tarkasteluun. Tiedotustilaisuutta ei enää tarvitse pitää, sillä irtisanoutumisesta ilmoittivat sekä Hasu että Imatran kaupunki yksissä tuumin jo perjantaina.

Rami Hasu valittiin vuosi sitten Imatran johtoon poliittisena peliliikkeenä ja kompromissina. Vuoksen varressa vallan kahvassa ollut SDP oli päätynyt ajamaan kaupunginjohtajaksi puoluetoveria, kiisteltyä porilaista ex-kansanedustajaa Antti Vuolannetta. Tämä ei käynyt kokoomuksen johtamalle vastakoalitiolle, ja poliittinen kannunvalanta alkoi.

Kun SDP:n taskulaskimet alkoivat valinnan edessä näyttää, että äänet eivät riitä oman ehdokkaan valintaan, kohosi Hasu yllättäen piikkipaikalle. Demarit yrittivät loppusuoralla uittaa kaupunginjohtajaksi jopa keskustataustaista kunnanjohtajaa Matias Hildeniä Puumalasta. Ja olipa nimensä peliin antamassa myös Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Hasusta ei ollut uudeksi Lintuseksi

Rami Hasun lähtökohdat johtaa Imatraa olivat alusta saakka vaikeat.

Hänen edeltäjänsä Pertti Lintusen osaamisaluetta oli yhdistävä johtaminen, eikä Hasusta ollut samanlaiseksi joukkohurmaajaksi. Suuremmaksi ongelmaksi muodostui se, että tahtomattaan Hasusta tuli osa Imatran poliittisten rintamalinjojen muodostumista.

Hasu itse sanoi irtisanoutumisensa syyksi ajankäytölliset ongelmat. Niitä varmasti olisi jo alkumetreillä helpottanut vahvempi juurtuminen Imatralle. Vuokralla asuminen ei antanut tavallisille imatralaisille kaivattua osoitusta kotiutumisesta Vuoksen varrelle.

Myös Hasun asiaosaaminen nousi viimeistään loppusuoralla ongelmaksi. Häneltä odotettiin yli puoluerajojen aloitteellisuutta elinkeinopolitiikan saralla, ja tätä hän korosti vahvuuksikseen myös valintaprosessin aikana. Eikä nyt tarkasteltuna ole sattumaa, että edellisestä virastaan Haminan kaupungin elinkeinojohtajana Hasu jäi rannalle yt-neuvotteluiden seurauksena. Yt-neuvotteluiden, jotka koskivat 1100 henkilön organisaatiota ja joiden tuloksena ilman töitä jäi vain yksi työntekijä, Hasu.

Vuodessa ei ihmeitä vielä tehdä, mutta kautensa aikana Hasu ei profiloitunut yhteenkään uutta työtä luovaan hankkeeseen. Ja juuri tätä häneltä odotettiin.

Uuteen farssiin ei enää varaa

Imatran kaupunginjohtajaruletti käynnistyy kiusallisena ajankohtana. Sekä sote- että maakuntauudistus ovat täysin levällään, ja myös Eksoten säästöt vaativat sekä luottamus- että virkamiehiltä paljon aikaa.

Hasun edeltäjä Pertti Lintunen pitää edelleen esillä pormestarimallia harkitsemisen arvoisena. Imatran kohdalla ongelmaksi saattaa muodostua se, että kaupungin sisältä ei löydy tarpeeksi ristiriidatonta vaihtoehtoa yli puoluerajojen luottamusta nauttivaksi keulakuvaksi.

SDP:n osalta osalta solmuun menneen kaupunginjohtajavalinnan pääarkkitehti oli puolueen vanha marsalkka Heikki Luukkanen. Nyt SDP on kuitenkin vahvasti kuntavaalien äänikuningattaren Niina Malmin ja ay-taustaisen Ilkka Nokelaisen hallussa. He ovat poliittisen tilanteen muotoutumisessa paljon vartijoina, jotta vastakkainasettelu SDP:n ja kokoomuksen ja pienempien ryhmien välillä ei leimahda uudelleen liekkeihin.

Kaupungin yleinen etu ei nimittäin kestä toista farssia kaupunginjohtajan valinnassa.