It-yrittäjä sijoitti mieluummin vesitorniin kuin urheiluautoon: "Satavuotiaassa kivirakennuksessa arvo säilyy paremmin"

Oulun Intiönmäellä sijaitseva vanha vesitorni on yksi kaupungin maamerkeistä. Nyt sillä on uusi omistaja.

vesitornit
Tapio Haapala seisoo Intiön vesitornin huipulla
Tapio Haapala ihailee maisemia omistamansa Intiön vesitornin huipulta.Marko Väänänen / Yle

Intiön vesitornin parvekkeelta avautuu maisema Oulun keskustan yli aina merelle asti. Tämän maiseman vesitornin uusi omistaja Tapio Haapala haluaa aukaista myös yleisölle.

Haapala ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä oululaisen maamerkin käytön suhteen, mutta pelkästään miehen omaan käyttöön tila ei ole tulossa. Hänen tavoitteena on remontoida vesitorni ympärivuotiseen käyttöön. Tutkittavana on useita vaihtoehtoja, joiden kannattavuutta punnitaan.

Realistisimpana suunnitelmana hän pitää ravintolatoimintaa vesitornin yläosassa, sekä kokous- ja liiketiloja. Näin tila saataisiin sekä yleisölle avoimeksi että kannattavaksi.

– Toiminnan tulisi myös olla taloudellisesti kannattavaa, jotta tornia voitaisiin myös ylläpitää, Haapala sanoo.

Mies kuitenkin korostaa, että mitään vaihtoja ei ole vielä lyöty lukkoon tai poissuljettu.

Intiön vesitorni
Ensimmäisenä vesitornilla on edessä peruskorjaus.Marko Väänänen / Yle

Monta kerrosta tilaa pohdittavana

Kaavan mukaan vesitornia ei voi muuttaa kokonaan kerrostaloksi, mutta yksittäisten asuntojen rakentaminen voisi olla mahdollista, Haapala kertoo.

Haapalan mukaan vesitorniin voisi rakentaa enintään yhdeksän kerrosta, joista jokainen olisi noin sadan neliön kokoinen.

Ensimmäisenä torniin aletaan kuitenkin tehdä perusparannusta. Rakennuksen ulkopinta vaatii hieman korjaamista ja uutta maalipintaa, jotta se saadaan pysymään hyvässä kunnossa.

Sisätilojen rakentamisen Haapala arvioi alkavan aikaisintaan parin vuoden kuluttua. 39 metriä korkeaan rakennukseen on tulossa myös hissi.

Edellinen omistaja suunnitteli kaupunkilaisille yhteistä tilaa

Intiön vesitorni vaihtoi hiljattain omistajaa kun Haapala osti rakennuksen costaricalaiselta Daniel Herreralta. Hän puolestaan lunasti rakennuksen Oulun kaupungilta voitettuaan tarjouskilpailun vuonna 2015.

Herrera maksoi vesitornista 35 000 euroa. Haapala ei kerro kauppasummaa, mutta sanoo maksaneensa Herreralle tornista enemmän, mitä tämä oli maksanut siitä kaupungille.

– Daniel teki tornin suhteen paljon hyvää selvitystyötä ja halusin korvata hänelle sitä.

Herreran suunnitelmissa oli rakentaa vesitornin alakertaan kahvila. Yläkertaan oli suunnitelmissa sauna ja palju. Rakennuksen huipulla sijaitsevan kupolin materiaali oli suunnitelmissa vaihtaa lasiseksi. Se on myös Haapalan tavoite, sillä näin yläkerran ravintolasta avautuisivat maisemat Oulun yli.

Intiön vesitorni sisältä
Vesitorni on sisätiloiltaan avara ja valoisa.Marko Väänänen / Yle

Sijoitus jonka arvo ei laske

Mutta mikä sai it-alalla toimivan yrittäjän ostamaan vesitornin? Haapala kertoo harkinneensa rakennuksen ostamista jo vuonna 2015, kun Oulun kaupunki laittoi sen myyntiin.

Mies näkee vesitornin sijoituskohteena, jonka arvo ei laske.

– Jos ajaa auton ulos liikkeestä, sen arvo laskee heti, mutta tällaisessa satavuotiaassa tornissa arvo todennäköisesti säilyy.