Trumpin terästullit voimaan, EU tiukkana: Emme aio neuvotella

EU ryhtyy vastatoimiin Yhdysvaltoja vastaan, mutta kiistää että tilanne olisi eskaloitumassa kauppasodaksi.

ThyssenKruppin terästehdas Saksan Duisburgissa. Saksa on EU:n suurin teräksentuottaja. Kuva: Friedemann Vogel / EPA

BRYSSEL EU ei aio neuvotella Yhdysvaltojen kanssa tulliasioista niin kauan kun Yhdysvaltain asettamat teräksen ja alumiinin suojatullit ovat voimassa, sanoo kauppakomissaari Cecilia Malmström.

– Tällä hetkellä ovi on suljettu. Emme aio ryhtyä mihinkään neuvotteluihin, Malmström sanoi tänään perjantaina.

Yhdysvallat onnistui neuvottelemaan esimerkiksi Etelä-Korean kanssa tuontikiintiöstä, joka rajoittaa teräksen ja alumiinin tuontia. EU ei ole taipuvainen vastaaviin myönnytyksiin.

EU:n poikkeus Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitulleihin umpeutui eilen. Teräksen tuonnille asetettiin 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin suojatullit.

Malmströmin mukaan EU voi ottaa vastatoimena käyttöön tullit tietyille amerikkalaistuotteille 20. kesäkuuta alkaen. Listaa tuotteista käsitellään sitä ennen vielä jäsenmaiden kesken. Listalla on metallituotteita, mutta myös esimerkiksi farkkuja ja bourbonviskiä.

Malmströmin mukaan EU ei halua eskaloida kauppasotaa, mutta se ei voi myöskään jättää vastaamatta Yhdysvaltain tulleihin.

– Jos emme vastaisi, se tarkoittaisi että hyväksyisimme tämä tullit, Malmström sanoi.

– Emme ole kauppasodassa, mutta tilanne on hyvin vaikea, Malmström sanoi.

Vastatoimien lisäksi EU valmistelee suojautumista teräkselta ja alumiinilta, jonka Yhdysvaltain suojatullit ohjaavat muualta maailmasta Euroopan markkinoille. Teräsalan etujärjestön Euroferin tietojen mukaan teräksen tuonti EU:hun kasvoi alkuvuonna kahdeksan prosenttia, ja syy oli järjestön mukaan hyvin todennäköisesti Yhdysvaltain maaliskuussa asettamissa tulleissa.