1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sote-palvelujen valinnanvapaus

Perustuslakivaliokunta: Sote-esitys yhä ongelmallinen, mutta se voidaan viilata kuntoon eduskunnassa – lue tiivis katsaus

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jätti lopulta yksimielisen lausunnon hallituksen soten valinnanvapausesityksestä.

Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuus soten valinnanvapaudesta Helsingissä perjantaina. Kuva: Roni rekomaa / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunnan pitkä vääntö soten valinnanvapausesityksestä annetusta lausunnosta on päättynyt. Valiokunnalla oli vielä paljon huomautettavaa (siirryt toiseen palveluun)esityksen perustuslainmukaisuuteen liittyvistä ongelmista.

Valiokunta pitää nykyistä lakiesitystä perustuslain kannalta viime kesänä valinnanvapausehdotusta parempana.

Perustuslakivaliokunta ei edellytä hallitukselta enää uutta valmistelua. Sen mukaan tarvittavat muutokset voidaan tehdä sote-lakien eduskuntakäsittelyn yhteydessä. Esitys sorvataan lopulliseen muotoonsa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä, jonka perustuslakivaliokunta tarkistaa vielä ennen lopullisia päätöksiä.

Keskeiset ongelmat ovat aikataulussa ja rahoituksessa

Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapauslakiehdotuksen voimaantuloaikataulu on edelleen liian tiukka ja se voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin jopa potilasturvallisuuden kannalta.

Uudistusta on valiokunnan mukaan vaiheistettava palveluittain ja alueittain ja sen siirtymäkautta on pidennettävä. Valinnanvapausjärjestelmään valmiit alueet voisivat kuitenkin hakea siirtymistä uuteen järjestelmään ennen määräaikoja.

Rahoituslakiin valiokunta edellyttää muutoksia niin, että se turvaa riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen ja poikkeustilanteissa maakunnan edellytykset perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiseen. Rahoituksessa hiertää hallituksen sote-menojen kustannusten karkaamisen estämiseksi esittämä 0,9 prosentin vuosittaisen kasvun maksimileikkuri, minkä puitteissa kaikkien maakuntien ei uskota selviävän lakisääteisistä velvotteistaan. Nyt kulut kasvavat 2,4 prosentin vuosivauhdilla.

Valinnanvapauslain olisi lausunnon mukaan syytä turvata yleisesti paremmin maakunnan oman palvelutuotannon riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluissa. Maakunnan pitäisi pystyä turvaamaan palvelut myös markkinatilanteiden nopeissa muutoksissa.

Tietosuojassa ja oikeusturvassa on parantamisen varaa

Valinnanvapauslain tietosuojassa perustuslakivaliokunta näkee olennaisia puutteita. Lakiesityksen perusteella on sen mukaan vaikea hahmottaa, miten arkaluonteisten henkilötietojen on tarkoitus liikkua monituottajamallissa eri toimijoiden välillä. Oikeusturvaan liittyviä puutteita valiokunta näkee muun muassa asiakasseteliä, asiakassuunnitelmaa, henkilökohtaista budjettia ja alihankintaa koskevassa sääntelyssä. Epäselvyyksiä on muun muassa sääntelyn oikeusvaikutuksissa ja valitusmahdollisuuksissa.

Kielellisten oikeuksien toteutumisessa valiokunta pitää riittämättömänä, että maakuntien on vastattava niiden toteutumisesta esimerkiksi henkilökohtaisen budjetin perusteella annettavissa palveluissa vain "mahdollisuuksien mukaan".

EU:n suhtautuminen olisi varmistettava etukäteen

Perustuslakivaliokunnan mielestä EU:n suhtautuminen uudistukseen valtiontukisääntelyn näkökulmasta olisi varmistettava ennen kuin valinnanvapausjärjestelmää otetaan käyttöön. Ellei näin tehdä, on riski joutua muuttamaan järjestelmää tulevaisuudessa, valiokunta huomauttaa.

Valiokunta pitää lausunnossaan ongelmallisena myös sitä, että järjestelmää on alettu pilotoida jo laajasti, vaikka eduskunta ei ole hyväksynyt sitä koskevaa lainsäädäntöä.

Lue lisää

Sote-lausunto valmis: Valiokunta löysi paljon korjattavaa – seurasimme hetki hetkeltä