1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Satakunta

Perustuslakivaliokunta löysi paljon korjattavaa valinnanvapausesityksestä: "Satakunnassa valmistelu jatkuu suunnitellusti"

Valiokunnan lausunnon mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden voimaantulon aikataulu on edelleen liian tiukka.

Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuus soten valinnanvapaudesta Helsingissä. Kuva: Roni rekomaa / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunnan mukaan soten valinnanvapauden lakiesityksessä on useita perustuslaillisia ongelmia. Keskeisimmät ongelmat liittyvät valinnanvapausjärjestelmän voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen.

Perustuslakivaliokunta pitää nykyistä lakiehdotusta kuitenkin aikaisempaa versiota parempana.

– Satakunnassa valmistelu jatkuu suunnitelmien mukaisesti. Odotamme seuraavaksi saavamme lisätietoja valinnanvapauspilotteihin liittyneistä tekijöistä sekä aikataulusta, toteaa sote-muutosjohtaja Terttu Nordman.

Perustuslakivaliokunnan mukaan eduskunnan on muutettava esitystä. Valiokunnan lausunto on yksimielinen.

– Eli nyt ei edellytetä hallitukselta uutta lakiesitystä kuten viime vuoden tilanteessa oli. Aikataulullisesti muutokset tulevat viemään aikaa, mutta Satakunta jatkaa valmistelua aktiivisesti tavoitteenaan uudistuksen toteuttaminen vuoden 2020 alusta, sanoo vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä.