Petteri Orpo on tyytyväinen valinnanvapauteen korjausvaatimuksista huolimatta: "Töitä se vaatii kuitenkin paljon"

Näyttää siltä, että valinnanvapaus voidaan toteuttaa, arvioi kokoomuksen Petteri Orpo perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Kiperä kysymys on aikataulun vaiheistaminen. Hallitus aikookin antaa lausunnosta oman vastineensa.

sote-uudistus
Petteri Orpo
Petteri Orpo

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tänään yksimielisen lausuntonsa valinnanvapauslaista, joka on kokoomuksen iso tavoite sote- ja maakuntauudistuksessa.

Korjausvaatimuksia tuli muun muassa maakuntien rahoituskattoon sekä valinnanvapauden ajalliseen rytmittämiseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo olevansa perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja valinnanvapauden tilanteeseen tyytyväinen.

– Näyttää sitä, että valinnanvapaus voidaan toteuttaa, ja sen keskeiset elementit säilynevät.

Lauantaina Orpo sanoi Ylen ykkösaamussa, että puolueen eduskuntaryhmän olisi vaikea tukea sotea ilman riittävää valinnanvapautta.

– Tärkeä rahoituskysymys on ratkennut vastuullisella tavalla ja olen siihen tyytyväinen, Orpo sanoi.

Perustuslakivaliokunnan mukaan maakuntien rahoitus tulee erikseen turvata kriisitilanteissa. Orpon mukaan nämä lisäykset lakiin eivät muuta kokonaiskuvaa valinnanvapauden määrästä tai rahoituskehyksestä.

– Poikkeustilanteissa rahoitus pitää turvata, se mielestäni on päivänselvä asia.

Sen sijaan niin sanottu vaiheistus eli valinnnanvapauden toimeenpanon siirtäminen myöhemmäksi on Orpon mukaan hankalampi kysymys.

–Osa muutoksista on vaikeampia, kuten aikataulukysymys. Vaiheistuksen osalta pitää tehdä töitä. Hallitus tulee antamaan oman vastineensa.

Osa kokoomuksen kansanedustajista on kritisoinut sote-uudistusta muun muassa säästötavoitteiden vesittymisestä. Kansanedustajat Susanna Koski sekä Elina Lepomäki ovat ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan.

Puolueen kansanedustajat tapaavat ensi viikolla tarkoituksenaan keskustella perustuslakivaliokunnan korjausvaatimuksista, Orpon mukaan kaikessa rauhassa.

– Eduskuntaryhmä tulee osallistumaan tiivisti tähän työhön. Ensi viikolla tullaan käymään heidän kanssaan lain lähtökohtia läpi, Orpo kertoo.

Perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset tekee eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Valiokunnan ilmapiiriä on kuvailtu riitaisaksi ja hallituspuolueista on syytetty sen puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) lakipaketin viivyttämisestä. Valiokunnan hallituspuolueita taas on syytetty lakien kiiruhtamisesta.

LUE MYÖS:

Jan Vapaavuori sote-lausunnosta: "Huono uudistus ei parane aikataulua rukkaamalla" (siirryt toiseen palveluun)

Pääministeri Sipilä sote-lausunnosta: Valinnanvapaudelle ja maakuntien rahoituskehykselle vihreää valoa (siirryt toiseen palveluun)