1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turvallisuusneuvosto

Palestiinalaisten suojelu kaatui YK:n turvallisuusneuvostossa

Yhdysvallat on odotetusti kaatanut veto-oikeudellaan palestiinalaisten suojelua koskevan päätöslauselmaluonnoksen.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley ilmoitti jo torstaina, että Yhdysvallat aikoo käyttää veto-oikeuttaan. Kuva: Justin Lane / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto äänesti Kuwaitin ja muiden arabimaiden tuomasta lauselmaluonnoksesta perjantai-iltana Suomen aikaa.

Turvallisuusneuvoston viidestätoista jäsenmaasta kymmenen äänesti lauselman puolesta. Maiden joukossa olivat muun muassa Kiina, Ranska ja Venäjä. Sen sijaan neljä maata, mukaan lukien Britannia, kieltäytyi äänestämästä.

Ainoastaan Yhdysvallat vastusti lauselmaluonnosta, jota se on pitänyt yksipuolisena ja moraalittomana.

Lauselmaluonnoksessa oli kyse palestiinalaisten suojelemisesta Gazassa ja Länsirannalla.

– Terroristiryhmä Hamasilla on ensisijainen vastuu kauheista olosuhteista Gazassa, sanoi Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley ennen äänestystä.

Haley ilmoitti jo torstaina, että Yhdysvallat aikoo käyttää veto-oikeuttaan. Hayleyn mukaan arabimaiden lauselmaluonnoksessa ei mainita lainkaan Hamas-järjestön toimia israelilaisia kohtaan.

Jännitteet Israelin ja Gazan kaistan rajalla ovat kasvaneet viime aikoina, kun tuhannet palestiinalaiset ovat protestoineet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätöstä siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

Päätöslauselman läpimeno vaatii vähintään yhdeksän ääntä 15-jäsenisessä neuvostossa. Lauselmaluonnos kaatuu, jos yksikin viidestä pysyvästä YK.n turvallisuusneuvoston jäsenmaasta käyttää veto-oikeuttaan.