Hyppää sisältöön

Talouselämä: Presidentti Niinistö moittii ulkoministeri Soinia aborttipuheista

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) osallistui jonkin aikaa sitten Kanadassa abortinvastaiseen tilaisuuteen. Soinin mukaan hän oli paikalla yksityishenkilönä.

Kuvakollaasissa presidentti Sauli Niinistö ja Timo Soini. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää ulkoministeri Timo Soinin osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen "omituisena".

Talouselämä-lehden haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) presidentin mukaan ministeri ei voi noin vain matkoillaan muuttua yksityishenkilöksi.

Soini kirjoitti toukokuussa blogiinsa osallistuneensa Kanadassa tilaisuuteen (siirryt toiseen palveluun), jossa muun muassa poltettiin kynttilöitä ja rukoiltiin abortoitujen sikiöiden muistoksi. Hän kertoi osallistuneensa tilaisuuteen yksityishenkilönä. Myöhemmin hän on sanonut seisovansa aborttipuheidensa takana.

– Joissain tilanteissa ministeri voi varmaankin olla yksityishenkilönä vapaa-ajallaan, mutta mielipiteiden ilmaisu on toinen asia – onko se enää yksityishenkilön toimintaa, jos ilmaisee mielipiteen tavallaan julkisesti asiassa, joka siinä vierailumaassa on ajankohtainen, presidentti sanoo Talouselämän haastattelussa.

Niinistön mukaan ministerin ja poliitikon on vaikea olla yksityishenkilö yhteiskunnallisessa tilaisuudessa. Se on perustavaa laatua oleva "omituisuus", hän toteaa.

Samalla presidentti muistutti, että ministeri ei voi yksityishenkilönä kertoa yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan, jos ne liittyvät juuri siinä maassa käytävään polttavaan keskusteluun.

Korjattu 2.6. klo 18.24: Soini ei osallistunut abortinvastaiseen tilaisuuteen viime viikolla, vaan hän kirjoitti asiasta jo toukokuun alkupuoliskolla.