1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päättäjäiset

Auttamispartiot varautuvat nuorten juhlintaan eri puolilla Suomea

Vapaaehtoiset varautuvat avustamaan koulun päättäjäisiä juhlivia nuoria lämpimässä kesäillassa.

päättäjäiset
Nuoria istumassa nurmella.
Yle

Peruskoulut ja lukiot ovat päättäneet lukuvuotensa tänään lauantaina. Monissa kaupungeissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla varaudutaan koulunsa päättävien juhlintaan järjestämällä auttamisoperaatioita, jotka kiertävät kaduilla läpi yön.

Helsingissä auttamisoperaation työntekijät jalkautuvat Helsingin kaduille, puistoihin ja rannoille kello 18 maissa, kertoo projektin toiminnanjohtaja Mirja Silajärvi. Operaatiossa on mukana yhteensä noin 60 henkilöä, joista suurin osa on vapaaehtoisia aikuisia.

Jalkapartiot aloittavat keskustasta Kampin alueelta ja kiertävät Hietaniemen uimarannan, keskustan, Kaivopuiston ja Koffin puiston läheisyydessä. Autopartiot kattavat kierroksillaan koko kaupungin. Partiointia jatketaan yöllä kello 03:een asti.

Operaation tarkoituksena on auttaa alle 18-vuotiaita nuoria keskustelemalla, antamalla tarvittaessa ensiapua, tarjoamalla mahdollisuuden lepoon selviämisasemalla ja ohjaamalla sairaalahoitoon. Operaation nuorten selviämisasema toimii Taivallahden leikkipuistossa Töölössä, puhelin 09 - 310 71714. Keskus on auki koulujen päättymispäivän iltana ja yönä klo 18.00–03.00.

Espoossa auttamaan lähtee muutaman kymmen vapaaehtoista

Myös Espoossa järjestetään koulujen päättymispäivän iltana ja yönä nuoria auttava operaatio. Espoon nuorisopalveluiden esimies Riikka Mykrä kertoo, että operaatioon osallistuu nelisenkymmentä henkilöä. Mukana on ammattilaisia ja vapaaehtoisia Espoon kaupungin nuorisopalveluista, Espoon seurakunnista, Kauniaisten kaupungin nuorisotoimesta ja Suomen Johanniittain avusta.

Operaatiolla on käytössään kuusi autoa, joilla liikutaan ympäri Espoota. Auttamisoperaatioon osallistuvat ovat läsnä nuorten ajanvietto- ja juhlimispaikoilla, tavoitteena on keskustella ja tarvittaessa auttaa pääasiassa alle 18-vuotiaita nuoria. Operaatiolla ei ole omaa selviämisasemaa, vaan nuoret kuljetetaan tarvittaessa kotiin, Jorvin sairaalaan tai selviämisasemalle.

Päivystysnumero (09) 8050 5050 on operaation käytössä kello 03.00 asti saamuyöllä. Numeron kautta hoidetaan yhteydenpito kaikkiin operaatioon osallistuviin jalkapartioihin ja autoihin. Numeroa jaetaan myös nuorille ja siihen voi soittaa kaikissa nuoriin liittyvistä asioissa Espoon alueella.

Evankelisluterilaisen kirkon palveluoperaatio Saapas päivystää Helsingin ja Espoon ohella lisäksi ainakin Jyväskylässä, Joensuussa, Haapajärvellä, Hattulassa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Kajaanissa, Lapinlahdella, Nurmijärvellä sekä Keski-Uudenmaan kunnissa.

Lue seuraavaksi