1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuuba

Kuubassa askel kohti perustuslakiuudistusta

Kuuba haluaa muokata Neuvostoliiton mallin mukaista perustuslakiaan, joka on vuodelta 1976.

Kuuba
Miguel Diaz-Canel
Kuuban tuore presidentti Miguel Diaz-Canel sanoi jo virkaanastujaispuheessaan huhtikuussa, ettei Kuuba ole luopumassa sosialismista.Alejandro Ernesto / EPA

Kuuban kansalliskokous on päättänyt muodostaa komission, jonka tarkoituksena on muokata ja päivittää maan perustuslakia.

Perustuslain uudistamisesta vastaavan komission puheenjohtajana toimii entinen presidentti Raul Castro. Mukana on myös noin 30 muuta henkilöä, muun muassa maan tuore presidentti Miguel Diaz-Canel.

Sosialistinen Kuuba aikoo pysyä jatkossakin kommunistisen puolueen hallitsemana maana, mutta se haluaa päivittää perustuslakiaan nykypäivään sopivaksi.

Yleisesti arvioidaan, että maassa rajoitettaisiin presidentin virkakausi kahteen viiden vuoden mittaiseen jaksoon. Presidentin virkaan tulisi myös ikäraja. Kyseessä olisi suuri muutos aikaisempaan: Castron veljekset Fidel ja Raul toimivat presidentteinä yli 80-vuotiaina ja Fidel hallitsi maata lähes 60 vuotta.

Perustuslakiin odotetaan tulevan myös höllennyksiä pienyrittäjien toimintaan sekä yksityisomistukseen.

Lisäksi Kuuban perustuslakiuudistuksessa voi näkyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Raul Castron tytär Mariela on tunnettu aktivisti, joka on ilmoittanut ajavansa homoavioliittojen sisällyttämistä perustuslakiin.

Toistaiseksi Kuuban lakiuudistuksen aikataulusta ei ole tietoa, mutta työn odotetaan alkavan kesän aikana. Kuuban nykyinen, Neuvostoliiton mallin mukainen perustuslaki on pääosin vuodelta 1976.

Nykyinen Kuuban kommunistisen puolueen puheenjohtaja Raul Castro ilmoitti jo vuonna 2011, että maa tarvitsee uuden perustuslain. Castro aloitti presidenttikautenaan varovaisten uudistusten sarjan, jolla maa avasi talouttaan muun muassa ulkomaisille investoinneille.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi