1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jordania

Hallituksenvastaiset mielenosoitukset jatkuvat Jordaniassa jo kolmatta päivää – Kuningas Abdullah vaatii osapuolilta kompromisseja

Mielenosoittajat vastustavat hallituksen säästöpolitiikkaa, kuten verojen ja hintojen nostamista.

Jordania
Jordanialaiset osoittivat mieltään Ammanissa 2. kesäkuuta.
Jordanialaiset osoittivat mieltään hallituksen kaavailemia verojen ja hintojen nostoja vastaan Ammanissa 2. kesäkuuta.Andre Pain / EPA

Jordaniassa tuhannet ihmiset ovat osallistuneet jo kolmatta päivää jatkuviin hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin.

Mielenosoittajat vastustavat hallituksen kaavailemia verojen ja hintojen nostoja. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut (siirryt toiseen palveluun) pahasti velkaantunutta Jordaniaa harjoittamaan säästöpolitiikkaa.

Maan pääkaupungissa Ammanissa mielenosoittajat kokoontuivat pääministeri Hani Mulkin virka-asunnon eteen ja vaativat huutaen hallituksen eroa. Poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa ja ampui heitä kohti kyynelkaasua.

Jordanian korkea velkataakka, 95 prosenttia sen bruttokansantuotteesta, johtuu osaksi siitä, ettei Jordanian talous ole kasvanut tarpeeksi viime vuosina Lähi-idän epävakaan tilanteen johdosta.

Kuningas Abdullah tapasi hallituksen edustajia eilen lauantaina ja sanoi, ettei talouspoliittisten uudistusten haittavaikutusten pitäisi jäädä pelkästään kansan harteille.

Jordanialaiset osoittivat mieltään Ammanissa.
Andre Pain / EPA

Abdullah vaati kompromisseja sekä hallitukselta että mielenosoittajilta.

Pääministeri Mulki kieltäytyi kuitenkin perumasta verouudistusta sekä hinnannostoja.

– Lakiehdotus menee parlamentin äänestykseen ja parlamentti päättää siitä itsenäisesti. Tämä ei tarkoita, etteikö parlamentti voisi äänestää sitä nurin tai muuttaa sitä, Mulki sanoi tavattuaan ammattiliittojen edustajia ja kansanedustajia.

Jordania on perustuslaillinen monarkia, ja kuningas Abdullahilla on lopullinen päätösvalta sen politiikasta. Kansan tyytymättömyys kanavoituu kuitenkin usein kuninkaan nimittämää hallitusta, ei itse kuningasta kohtaan.

Lähteet: Associated Press, Reuters