Uusi tutkimus: Raskaus ja äitiys madaltavat naisen ääntä

Syytä tai syitä äänen madaltumiseen vasta arvaillaan.

raskaus
Raskaana oleva nainen laulaa kuulokkeet päässä.
AOP

Ensimmäisen lapsensa saavien naisten ääni madaltuu selvästi, ilmenee Sussexin yliopistossa Britanniassa tehdystä tutkimuksesta. Madaltuminen ei kuitenkaan ole pysyvää, vaan ääni palautuu entiselle korkeudelleen yleensä noin vuosi synnytyksen jälkeen.

Päätutkija Katarzyna Pisanskin mukaan tutkimustulokset osoittavat, että ääni madaltuu jo raskauden aikana, mutta isompi pudotus tapahtuu synnytyksen jälkeen.

Käytännön kokemusta asiasta on muun muassa brittiartisti Adelella, joka kertoi lehtihaastattelussa (siirryt toiseen palveluun)kuulostaneensa raskautensa aikana mieheltä. Adele sai ensimmäisen poikansa vuonna 2012, ja hän sanoo äänensä palailevan vasta nyt raskautta edeltävälle tasolle.

Evolution & Human Behaviour (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistua tutkimusta varten koottiin ryhmä, jossa oli 20 äitiä ja verrokkiryhmä, joka koostui yhtä monesta naisesta, jotka eivät olleet synnyttäneet. Molemmissa ryhmissä oli laulajia, näyttelijöitä ja muita ääniammattilaisia.

Ääninäyteet olivat viideltä vuodelta ennen raskautta ja yhtä pitkältä ajalta synnytyksen jälkeen. Tutkittuja ääninäytteitä oli yli 600.

Tulos oli, että äitien keskimääräinen äänenkorkeus laski 14 hertsiä eli reilusti yli puolisävelaskelta raskautta edeltävästä ajasta. Korkeimmat äänet madaltuivat tätäkin enemmän eli runsaan yhden kokosävelaskeleen.

Uusien äitien äänet muuttuivat myös aiempaa monotonisemmaksi.

Äänen madaltumisen syistä vain arvauksia

Päätutkija Pisanskin mukaan tuloksista ei voi päätellä syitä äänenkorkeuden muutoksiin. Tutkijat pohtivat mahdollisia syitä Sussexin yliopiston julkaisemassa artikkelissa. (siirryt toiseen palveluun)

Yksi mahdollisuus ovat vaihtelut hormonitasoissa. Erityisesti testosteronin, estrogeenin ja keltarauhashormonien tasot muuttuvat raskauden aikana. Ne nousevat raskeuden aikana, mutta pienenevät selvästi synnytyksen jälkeen.

Myös esimerkiksi vaihdevuosiin usein liittyvä äänen madaltuminen on yhdistetty näihin samoihin hormoneihin.

Uudet äidit tietävät Pisanskin mukaan hyvin myös sen, että lapsen kasvattaminen voi olla sekä fyysisesti että henkisesti väsyttävää, joten äänenmuutos saattaa olla seurausta uupumuksesta.

Kolmantena mahdollisena syynä Pisanski mainitsee useiden tutkimusten osoittaneen, että matalaäänisiä henkilöitä pidetään yleisesti pätevinä, kypsinä ja hallitsevina.

– Voi olla, että naiset säätelevät ääntään kuulostaakseen uskottavammilta, kun he kohtaavat vanhemmuuden uudet haasteet, sanoo Pisanski.