Herätys: Työpaikat havahtuivat punkkiriskiin, kertooko hoikkuus työntekijästä ja sää viilenee selvästi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Punkki kiinnittyneenä ihmisen iholle.
Antti Heikinmatti / Yle

Lahkeet sukkiin ja pitkää päälle, aikuisille TBE-rokotteet punkkiriskin takia

Luonnossa työskentelevien mukaan punkkien määrä on kasvanut hurjasti parissa vuodessa. Päivähoidossa ja kouluissa on jo esimerkiksi Kuopiossa annettu toimintaohjeet punkkien varalta. Useat metsäalan työnantajat ovat ryhtyneet tarjoamaan rokotteita.

Liput salkoon Puolustusvoimain lippujuhlan päivän merkeissä

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänään Seinäjoella. Yle lähettää puoliltapäivin alkavan paraatikatselmuksen suorana Areenassa ja Radio Suomessa. Paraati huipentuu ohimarssiin, joka lähetetään suorana klo 13.10 alkaen Areenassa, TV1:ssä ja Radio Suomessa. TV1:ssä nähdään myös koostelähetys paraatista kello 17.10. Lippujuhlaparaatin teemana on Puolustusvoimat 100 vuotta.

Puolustusvoimien lippu.
Juha Metso / AOP

Hoikkuudesta on tullut osa työntekijän kyvykkyyttä

Vanhan ajan patruunat olivat pullukoita – nyt huippujohtajat näyttävät ajokoirilta. Ulkonäköpaineet ovat levinneet myös tavalliseen asiantuntijatyöhön. Naisella läski vähentää jopa palkkaa.

Talouselämä -lehtien kansia.
Nykyaikaisia yritysjohtajia kutsutaan toisinaan ajokoiriksi. Sillä viitataan fyysiseen olemukseen: hoikkuuteen ja hyvään kuntoon.Derrick Frilund / Yle

Suomalaisyritys loi Itä-Afrikan suurimman ura-alustan, jotta afrikkalaiset pääsisivät töihin

Suomalaisten kehittämällä työnvälityssivustolla on pelkästään Keniassa lähes kolme miljoonaa käyttäjää. Afrikan nuorisotyöttömyys vaikuttaa koko maailmaan.

Jussi Hinkkanen, Fuzun perustaja.
Jussi Hinkkasen perustamalla Fuzulla on jo kolme miljoonaa käyttäjää Keniassa.Liselott Lindström / Yle

Maahanmuuttovastaisen Janez Jansan SDS-puolue voittoon Sloveniassa

Sloveniassa maahanmuuttovastaisen entisen pääministerin Janez Jansan SDS-puolue on voittanut parlamenttivaalit. Kun lähes kaikki äänet on laskettu, SDS on saanut 25 paikkaa Slovenian 90-paikkaiseen parlamenttiin. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousee populistinen LMS, joka sai 12,7 prosenttia äänista. Slovenian pienet puolueet pyrkivät muodostamaan hallituksen ilman vaalivoittaja SDS:ää.

Janez Janša
Antonio Bat / EPA

Viileä päivä tiedossa

Sää viilenee selvästi. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan pohjoisessa ja idässä tulee sateita. Etelässä ja lännessä on puolestaan poutaa, mutta lämpötilat jäävät 15 asteen hujakoille. Pohjoisessa on vajaat 10 astetta. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

maanantain sääkartta
Yle