1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Angela Merkel

Merkel lateli näkemyksiään Euroopan uudistamisesta: EU:lle yhteinen turvapaikkapolitiikka ja oma valuuttarahasto

Saksan liittokansleri on antanut Frankfurter Allgemeinelle laajan haastattelun, jossa hän vastaa ensi kertaa yksityiskohtaisesti Ranskan presidentin ehdotuksiin EU:n uudistamisesta.

Angela Merkel
Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Saksan liittokansleri Angela Merkel.Clemens Bilan / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel tukee Ranskan ehdotusta Euroopan yhteisestä maahanmuuttoviranomaisesta.

Merkel sanoo Frankfurter Allgemeine -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että hän pitää rajojen turvaamista, yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja pakolaisuuden syitä vastaan taistelemista perustavanlaatuisina kysymyksinä Euroopan kannalta.

– Tarvitsemme yhteisen turvapaikkajärjestelmän ja yhteiset mittapuut, joiden perusteella päätetään, kuka saa turvapaikan ja kuka ei. Sitä tapahtuu jo, että samasta maasta lähtöisin olevilla henkilöillä on Saksassa ja Ranskassa erilaiset mahdollisuudet saada turvapaikka, Merkel sanoo.

Hän visioi, että tulevaisuudessa EU:n yhteinen virasto käsittelisi kaikki turvapaikkahakemukset unionin ulkorajoilla.

Merkelin mukaan on tarpeen kehittää rajavalvontavirasto Frontexista Euroopan yhteinen rajapoliisi, jolla olisi oikeus toimia itsenäisesti EU:n ulkorajoilla. Nykyisin Frontex voi tulla kansallisten viranomaisten avuksi vain pyynnöstä.

Merkelin ajatukset turvapaikkapolitiikasta sopivat hyvin yhteen sen kanssa, mitä Ranskan presidentti Emmanuel Macron on esittänyt puheissaan EU:n uudistamisesta. Myös Macron on ehdottanut EU:n turvapaikkapolitiikan harmonisoimista ja yhteistä eurooppalaista turvapaikkaviranomaista.

Angela Merkel ja Emmanuel Macron
Angela Merkel ja Emmanuel Macron tapasivat Berliinisää torstaina.Felipe Trueba / EPA

"Joustava järjestelmä" ratkaisuksi riitaan pakolaisten jakamisesta

Kysyttäessä, miten pakolaisten jakamisesta eri EU-maiden kesken sitten päätettäisiin, Merkel ei vastaa suoraan. Hän sanoo, että EU:n täytyy tehdä yhteistyötä naapurimaidensa, mutta ennen muuta turvapaikanhakijoiden lähtömaiden kanssa.

– Vain nuorten ihmisten tulevaisuudennäkymien parantaminen näissä maissa tepsii pysyvästi. Siksi työstämme Afrikan Marshall-suunnitelmaa, Merkel sanoo Frankfurter Allgemeinen mukaan.

Hän esittää EU-maille joustavaa järjestelmää, jossa maat voisivat tehdä erilaisia, mutta verrattavissa olevia panostuksia, jotka kuitenkin tähtäisivät samaan tavoitteeseen. Käytännössä kyse lienee siitä, että pakolaisten vastaanottamisesta kieltäytyvät maat voisivat korvata sen jollakin muulla tavalla.

Pakolaisten jakamisesta EU-maiden kesken on tarkoitus keskustella kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa. Merkel sanoo olevansa sitä mieltä, että tyydyttävän ratkaisun syntymiseen tarvitaan yksimielisyyttä – ja mahdollisesti lisäaikaa.

– Kun päätimme vuonna 2015 enemmistöpäätöksellä kiintiöistä 160 000 pakolaisen jakamiseksi, se ei johtanut poliittisesti tyydyttävään ratkaisuun. Siksi uskon, että meidän pitäisi ennemmin yrittää muutama viikko pidempään löytää yhteinen ratkaisu.

Lue myös: Turvapaikanhakijoiden jakaminen hiertää EU:ssa – helpointa on sopia toimista, joilla pakolaiset jäävät kotimaihinsa

Kyllä interventiojoukoille ja Euroopan valuuttarahastolle

Merkel kertoi laajassa haastattelussa myös näkemyksiään EU:n puolustusyhteistyön sekä talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisestä.

Merkel sanoi suhtautuvansa positiivisesti Macronin ajatukseen eurooppalaisista interventiojoukoista. Hänen mukaansa joukot pitäisi kuitenkin sovittaa "puolustuspoliittisen yhteistyön rakenteisiin".

25 EU-maata sopi viime vuoden lopulla pysyvän rakenteellisen puolustusyhteistyön aloittamisesta. Politico-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tämä yhteistyö on edennyt Macronin makuun liian laiskasti, minkä vuoksi hän ryhtyi ajamaan aloitetta erillisistä interventiojoukoista.

*Lue myös: * Ranskan presidentti puskee eteenpäin 10 maan ydinryhmää EU-puolustuksessa – alustavan tiedustelun saanut Suomi harkitsee vastausta

Merkel kertoi lisäksi tukevansa Euroopan vakausmekanismin EVM:n muuttamista Euroopan valuuttarahastoksi. Hänen mukaansa se voisi antaa kymmenten vuosien mittaisten lainojen lisäksi myös lyhytaikaisia, muutaman vuoden lainoja talousvaikeuksista kärsiville jäsenmaille.

Hänen mukaansa Euroopan valuuttarahastolla tulisi olla itsenäiset valmiudet arvioida maiden velkakestävyyttä ja sillä pitäisi olla käytössään välineitä, joilla se "voidaan tarvittaessa palauttaa". Merkelin näkemyksen mukaan jäsenvaltiot kontrolloisivat Euroopan valuuttarahastoa.

Lue myös: EU esittää rahastoa lamaan syöksyvien euromaiden tueksi – lainaa voisi saada työttömyyden kasvaessa nopeasti

Lue seuraavaksi