Hyppää sisältöön

Niinistö FT:lle: Isot ja vahvat johtavat nyt maailmanpolitiikkaa – huono uutinen EU:lle

Financial Times -lehti kysyi presidentiltä näkemyksiä erityisesti suhtautumisesta Venäjään.

Presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on antanut laajan haastattelun talouslehti Financial Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Niinistö kuvaili maailmanpolitiikan tämänhetkistä tilaa EU:n kannalta hankalaksi, sillä "elämme huippuhenkilöiden aikaa". Maailmanpolitiikka on henkilöitynyttä ja sitä hallitsevat Venäjän Vladimir Putin, Yhdysvaltain Donald Trump ja Kiinan Xi Jinping.

– Pöydästä on vaikea saada paikkaa, koska se on varattu suurille ja vahvoille, Niinistö pohdiskeli.

Lehden mukaan Niinistö ei peittele, että Venäjä on hänelle suuri huoli. Hän tähdentää kokemuksensa perusteella, että neuvotteluissa Moskovan kanssa EU:n tulee yhdistää kunnioitus päättäväisyyteen.

– Kasakka vie kaiken, mikä on irrallaan, joten sinulla on oltava selvä mielipide ja sanottava se selkeästi, Niinistö ohjeistaa.

Niinistö kertoo Venäjän nykyiseen johtajan Vladimir Putinin vieraileen Turussa kummikaupunki Pietarin edustajana jo 1990-luvulla. Vaikka aikaa on kulunut jo 30 vuotta ja Turun edustajat ovat jo eläkkeellä, Putin kutsuu heitä yhä vierailulle Moskovaan.

– Hän [Putin] ei unohda ystäviään, jos häntä kohdellaan kunnioittavasti.

Nato ja EU-puolustus

Vaikka Suomi ylläpitää hyviä suhteita Venäjään ja on sotilasliittoihin kuulumaton, maa ei kaihda kovuutta ulkopolitiikassaan. Suomi oli ensimmäisten joukossa tuomitsemassa Venäjän suorittaman Krimin miehityksen, ja on myös pitänyt kiinni Venäjälle asetetuista pakotteista.

Kun toimittaja kysyy Niinistöltä, tulisiko Suomen liityä Natoon, Niinistö vastaa, että "Nato-kortti on parempi pitää kädessä kuin pelata".

– Suomalaiset eivät sitä kannata, ja minä olen suomalainen, presidentti toteaa viitaten mielipidetiedusteluihin.

Niinistö muistuttaa samalla suomalaisten maanpuolustustahdosta. Kyselyjen mukaan 75 prosenttia suomalaisista on valmis puolustamaan maataan, kun luku esimerkiksi Saksassa on 16 prosenttia.

Ilmastonmuutos ja Arktinen neuvosto

Suomi on tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Neuvosto valmistelee huippukokousta, jota kaikkien kahdeksan jäsenmaan johtajat, myös Trump ja Putin kannattavat.

Niinistö vitsailee, että puhuminen viileästä, arktisestä ympäristöstä voisi lauhduttaa kuumaa poliittista ilmastoa.

Hän jatkaa kuitenkin vakavasta ongelmasta, arktista ympäristöä uhkaavista noen, eli mustan hiilen päästöistä.

– Jos menetämme arktiksen, menetämme koko maapallon. Se on niin yksinkertaista.

.
.