Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta Porvoon lapsisurmasta – Mielentilatutkimus: Mies toimi täydessä ymmärryksessä

Lapsen puukotusta edelsi huoltajuusriita.

Lapsisurma
38-vuotias mies puukotti 3-vuotiasta tytärtään Porvoon lyseon leikkipuistossa marraskuussa 2017.
38-vuotias mies puukotti 3-vuotiasta tytärtään Porvoon lyseon leikkipuistossa marraskuussa 2017.Lehtikuva

Kolmevuotiaan tyttärensä marraskuussa puukottanut mies joutuu tänään oikeuden eteen. Miestä syytetään murhasta, pahoinpitelystä, lapsikaappauksesta, laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta.

38-vuotias mies puukotti tytärtään Porvoon Lyseon leikkipuistossa marraskuussa 2017. Lapsi vietiin helikopterilla sairaalaan, mutta hän kuoli siellä vammoihinsa.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Oikeus totesi, että mies oli tekohetkellä mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen eli hän toimi täydessä ymmärryksessä.

Tapausta käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 4., 6. ja 7. kesäkuuta. Kestänee kuitenkin viikkoja, ennen kuin asiasta annetaan kansliatuomio.

Oikeuden asiakirjoista ilmenee, että mies myöntää tapon ja syytteen kotirauhan rikkomisesta, mutta kiistää muut syytteet, mukaan lukien murhan. Pahoinpitelysyyte liittyy tytön äitiin. Mies kiistää sen, mutta myöntää lievän pahoinpitelyn.

Haastehakemuksen mukaan mies otti tyttären äidiltään vastoin tämän tahtoa, kun äiti oli viemässä tytärtään päivähoitoon. Mies vei tytön läheiseen puistoon ja puukotti häntä siellä.

Syyttäjän haastehakemuksessa kerrotaan, että vanhemmilla oli riitainen ero vuonna 2017, jonka yhteydessä mies häädettin yhteisestä asunnosta. Käräjäoikeus oli määrännyt tyttären huollon äidille vastoin isän tahtoa.

Haastehakemuksen mukaan isä oli silti pitänyt lasta hallussaan ja vienyt tämän ulkomaille, kun vanhemmilla oli meneillään huoltajuuskiista. Syyttäjän mukaan mies oli uhannut tappaa tyttärensä ja tämän äidin, ellei saa tytön huoltajuutta.

Syyttäjänvirasto kertoi aiemmin, että epäilty on tunnustanut poliisille aiheuttaneensa lapsen kuoleman. Hänet määrättiin mielentilatutkimukseen jo poliisitutkinnan aikana.

Tytön äiti oli hakenut isälle laajennettua lähestymiskieltoa ja lapsesta oli aiemmin tehty lastensuojeluilmoitus. Viranomaisia ei kuitenkaan epäillä jutussa laiminlyönneistä.

Tekstiä täydennetty 4.6.2018 kello 10:53: Lisätty STT:n tieto siitä, että oikeus totesi miehen olleen tekohetkellä mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen eli hän toimi täydessä ymmärryksessä.

Lue myös:

Poliisi sai valmiiksi Porvoon pikkutytön murhatutkinnan – viranomaisia ei epäillä laiminlyönneistä

Porvoossa lapsensa puukotuksesta epäiltyä miestä syytetään murhasta

Lapsensa puukottamisesta epäilty mies on vangittu Porvoossa

Poliisi Porvoon tapahtumista: Isä sai lapsen haltuunsa sieppaamalla

Kolmevuotiaan lapsen puukotusta tutkitaan murhana — poliisi kuulustellut epäiltyä