1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lyhyet

Lasten kielileiri käynnistyi jo seitsemättä kertaa Jyväskylässä – uutuutena suomi toisena kielenä -pilottiryhmä

Pilotin lisäksi leirillä on muun muassa englannin, espanjan ja ranskan kielen ryhmät.

Lyhyet

Lasten toiminnallinen kielileiri järjestetään jo seitsemättä kertaa koulujen kesäloman ensimmäisellä viikolla. Leirillä alakouluikäiset pääsevät tutustumaan uuteen kieleen ja kulttuuriin.

Leiri on suosittu, 250:stä hakijasta arvottiin 90, jotka pääsevät leirille. Aiempien vuosien tapaan kielileirillä on kaksi englannin ryhmää sekä yhdet ryhmät ranskan, espanjan, saksan, ruotsin ja venäjän kielille.

Tämän kesän uutuus on suomi toisena kielenä -pilottiryhmä, mikä on ollut toivottu ja tarpeellinen lisä leirin kielitarjontaan.

– Siellä on mukana sellaisia lapsia, jotka ovat menossa kouluun tai ovat muuttaneet Suomeen, ja haluavat tutustua suomen kieleen vapaamuotoisessa toiminnassa. Tässä on myös muistutus meille itselle, että suomikin on kieli, Jyväskylän yliopiston lehtori Katja Mäntylä sanoo.

Erityisen suosittuja ryhmiä ovat englanti ja espanja.

– On puhuttu kielten varhentamisesta, niin sekin kiinnostusta kasvattaa, mutta vielä on vähän arvoitus, miksi se ei näy (peruskouluissa) kielivalinnoissa. Kouluissa valinnaisten kielten suosio on laskussa.

Lasten kielileirin paikkana on entiseen tapaan Seminaarinmäki ja sen lähiympäristö. Ohjelmasta vastaavat kielten- ja luokanopettajaksi opiskelevat, ja heillä on vapaa kädet ohjauksessa: mukana voi olla mitä tahansa roolileikeistä lauluihin, askarteluun, peleihin, kokkaukseen ja retkeilyyn.

Kielileirit järjestävät yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Kielikampus ja Jyväskylän kaupunki.

Lue seuraavaksi