1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköautot

Trafin asiantuntija: Laajentuva latausverkosto kannustaa ihmisiä hankkimaan sähkökäyttöisiä autoja

Trafin johtava asiantuntija pitää sähköauton kasvavaa latausverkostoa ilahduttavana avauksena.

Kuva: Esko Jämsä / AOP

Yle uutisoi tänään maanantaina, kuinka mahdollisuus ladata sähköautoa kasvaa Suomessa. K-ryhmä ilmoitti rakentavansa tämän ja ensi vuoden aikana latauspisteverkoston, jonka myötä julkisten pikalatauspisteiden määrä kasvaa Suomessa yli 50 prosenttia.

Trafin johtava asiantuntija Outi Ampuja pitää hanketta ilahduttavana avauksena. Hän arvioi, että entisestään laajentuva latausverkosto kannustaa ihmisiä hankkimaan sähkökäyttöisiä autoja.

– Ehkä se saa ihmiset ajattelemaan, että sähköautokin on arjessa oivasti toimiva kulkuneuvo, ja sen voisi ladata kaupassa asioinnin yhteydessä.

Sähkökäyttöisten autojen määrä on Suomessa toistaiseksi melko vaatimaton. Täyssähköautojen osuus liikennekäytössä olevista henkilöautoista on nyt noin 0,1 prosenttia. Ladattavien hybridien osuus on puolestaan noin 0,3 prosenttia. Määrät ovat kuitenkin kasvussa.

Trafin maaliskuun loppuun ulottuvien tilastojen mukaan kuluvan vuoden aikana manner-Suomessa on 241 ensirekisteröityä täyssähkäautoa. Vuonna 2016 ensirekisteröitiin kaikkiaan 223 täyssähkäautoa. Vuonna 2017 täyssähköautojen ensirekisteröintejä tehtiin reippaat viisisataa.

Suomi laahaa Euroopan mittakaavassa sähköautojen määrässä. Esimerkiksi Norjassa, Ranskassa ja Alankomaissa on liikenteessä enemmän sähköautoja.

Useissa maissa sähköautojen hankkimiseen myös kannustetaan. Näin on Suomessakin, kuluvan vuoden alusta lähtien. Täyssähkäkäyttöisen uuden auton ostaja saa valtiolta hankintatukea 2000 euroa.