1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnat

Terveet ja hyvätuloiset pariskunnat ovat kunnille edullisimpia – uusi selvitys kertoo, miten kunnat hyötyvät asukkaistaan

Eniten menoja kunnille tulee erityisesti alle kouluikäisistä lapsista ja vanhuksista. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Eniten menoja kunnille tulee alle 7-vuotiaista lapsista. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

"Tuottavimmat" kuntalaiset asuvat Alajärvellä, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön selvityksessä (siirryt toiseen palveluun). Selvityksessä arvioitiin, missä ikävaiheessa kuntalaisilta saatavat tulot ylittävät menot. 

Selvitystä tehnyt hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä kertoo Ylelle, että eniten menoja kunnille tulee alle 7-vuotiaista lapsista ja kaikista iäkkäimmistä vanhuksista.

– Tämä tosin muuttuu, jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu. Silloin kunnalle ei enää tule niin paljon kustannuksia iäkkäimmistä, joten eniten menoja tulee nuorimmista ikäryhmistä, Laesterä sanoo.

Tulot kääntyvät positiiviseksi keskimäärin silloin, kun kuntalainen täyttää 58 vuotta. Kun kuntalainen täyttää 79 vuotta, tulot kääntyvät jälleen miinukselle. Vain kymmenessä kunnassa kuntalaiset kääntävät talouden positiiviseksi ennen kuin he täyttävät 40 vuotta.

Tuottavia kuntia vanhoillislestadiolaisten asuinalueilla

Alajärven ensimmäiseen sijoitukseen vaikutti se, että vuonna 2016 kunta on kaikissa ikäryhmissä tasapainoinen eli kuntalaisten tulot kattavat parhaiten kaikkien ikäluokkien menot. Lisäksi Alajärvi on järjestänyt palvelunsa siten, että esimerkiksi iäkkäiden ihmisten palvelut eivät olleet kovinkaan kalliit, Laesterä kertoo STT:lle.

Alajärven perässä tulevat Pyhäntä, Kannonkoski ja Taivalkoski. Suurista kaupungeista parhaiten pärjäsivät Espoo, Lahti ja Oulu. Kalleimmat palvelurakenteet ovat Pukkilassa, Pyhäjärvellä, Kurikassa ja Kyyjärvellä. 

Laesterän mukaan kiinnostavia olivat kunnat, joissa rauhanyhdistykset eli vanhoillislestadiolaisten paikallisjärjestöt toimivat. Kunnat saattoivat saada paljon valtionosuuksia lasten lukumäärän ja iän takia. Lapset hoidetaan kuitenkin usein kotona, jolloin vasta lasten osallistuminen perusopetukseen muuttaa kokonaistilanteen negatiiviseksi.

Millaisia asukkaita kuntien sitten kannattaisi houkutella? Laesterän mukaan tuottavimpia ovat hyvätuloiset, terveet pariskunnat. Verotuloilla katetaan kunnan palveluja, mutta harva työikäinen käyttää palveluja yhtä paljon kuin nuorimmat ja vanhimmat.

– Mutta ilman lapsia ei tämä maailma ikinä pelastu.