1. yle.fi
  2. Uutiset

Elokuvaohjaaja Mikko Niskaselle omistettu museo saa vielä odottaa Äänekoskella

Äänekosken kaupunki ei lämmennyt ehdotukselle perustaa uusi museo, mutta on valmis laajentamaan tapoja vaalia Niskasen elämäntyötä.

Lyhyet

Aloitteen elokuvaohjaaja Mikko Niskaselle omistetusta museosta teki Konginkankaan kotiseutukerho Kömin Kilta ry.

Äänekosken kaupungin näkökulmasta uuden, hallinnollisesti erillisen museon perustaminen olisi niin talouden kuin toiminnan järjestämisen kannalta vaikeaa.

Niskasen elämäntyön vaaliminen on jo aikaisemmin nimetty Äänekosken kaupunginmuseon yhdeksi tehtäväksi, ja sen toteutustapoja voitaisiin laajentaa. Käytännössä se voisi tarkoittaa esimerkiksi nykyisen museon tiloihin koottavaa pysyvää tai vaihtuvaa näyttelyä.

Huhtikuussa Äänekoskella on kuitenkin perustettu museotyöryhmä, jonka tehtävänä on pohtia ensi vuodeksi kaupungin Metsä Boardilta ostaman entisen hallinto- ja paloasemarakennusten tulevaa käyttöä museotoiminnassa.

Äänekoskella syntynyt Mikko Niskanen ohjasi kaikkiaan 14 pitkää elokuvaa.

Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat vuonna 1962 ensi-iltaan tullut Pojat, Käpy selän alla (1966) ja Kahdeksan surmanluotia (1972), joka käsittelee Pihtiputaalla tapahtunutta surmatyötä, jossa pienviljelijä Tauno Pasanen ampui neljä poliisia. Niskanen näytteli pääosan itse.

Niskanen kuoli 61-vuotiaana vuonna 1990.

Lue seuraavaksi