1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemianteollisuus

Kiistelty miljardikauppa toteutumassa – kemianjätti Bayer yhdistyy Monsanton kanssa

Kaupan pelätään antavan suuryrityksille liikaa valtaa ruoantuotantoon. Siemen- ja tuholaismyrkkyvalmistaja Monsanto on ollut kritiikin kohteena geenimuuntelun takia.

kemianteollisuus
Rapsipelto Saksassa.
AOP

Saksalainen kemianjätti Bayer kertoo toteuttavansa torstaina kiistellyn yhdistymisen amerikkalaisen siemen- ja tuholaismyrkkyvalmistajan Monsanton kanssa.

Noin 54 miljardin euron kauppa sai vastikään amerikkalaisviranomaisten hyväksynnän. Myös Euroopan komissio on tutkinut jättikauppaa ja hyväksynyt sen sillä ehdolla, että Bayer myy osan toiminnoistaan kilpailijoilleen.

Ympäristö- ja maanviljelyjärjestöt ovat vastustaneet kauppaa, jonka pelätään antavan suuryrityksille liikaa valtaa ruoantuotantoon. Yhdistyminen synnyttää yhtiön, joka hallitsee yli neljännestä maailman siemen- ja tuholaismyrkkymarkkinoista.

Monsanto on ollut kansalaisjärjestöjen kritiikin kohteena muun muassa geenimuuntelun takia. Bayer vakuutti kauppaa julkistaessaan, ettei se aio tuoda geenimuuntelua Eurooppaan. Yhdistymisen jälkeen yhtiö aikoo pudottaa Monsanton nimestään.

Lue seuraavaksi