Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain lippujuhla veti kansan kaduille Seinäjoella – katso kuvat ja videot

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnalliset juhlallisuudet järjestettiin maanantaina Seinäjoella.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän juhla Seinäjoella 4.6.2018
Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallisen paraatin ohimarssi Seinäjoella. Selostaja Timo Keränen. Ohjaaja Johanna Halme.

– Juhlavaa ja isänmaallista. Täällä maanpuolustustahto nousee, kuvailivat Kerttu ja Seppo Pollari Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatikatselmusta Seinäjoella.

Pariskunta oli kiertänyt kalustonäyttelyn jo sunnuntaina, juhlapäivän aattona. Maanantaina olikin sitten aikaa osallistua sekä paraatikatselmukseen että ohimarssiin. Päivän juhlallisuuksiin osallistuminen oli Pollareille luonnollista.

– Aina isänmaallinen tilaisuus kiinnostaa. Se on geeneissä varmaan. Maanpuolustustahtoon on varmaan kasvanut, Seppo Pollari sanoo.

Hieno jatko Suomi100-vuodelle

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän juhlallisuuksia oli seuraamassa Seinäjoella arviolta 10 000 ihmistä. Tapahtuman järjestelyistä vastasi Porin prikaati, joka järjesti myös helmikuussa Jääkärit 100 vuotta -juhlan Vaasassa.

Ohimarssissa oli mukana 1200 henkilöä, 40 ajoneuvoa ja 16 ilma-alusta. Paraatin ja ohimarssin musiikista vastasi Laivaston soittokunta.

Yksi tapahtuman vetonauloista oli kalustonäyttely. Näyttelyssä oli esillä Puolustusvoimain kalustoa kaikista joukko-osastoista.

Kalustonäyttely kiinnosti myös Riitta ja Tauno Rantaa. Näyttelyn lisäksi he seurasivat myös paraatikatselmuksen ja ohimarssin. Oman säväyksensä päivään toi se, että kyseessä oli Puolustusvoimat 100 -teemalla toteutettu tapahtuma.

– Tämä on hieno jatko Suomi100-vuodelle, kun Suomen armeija täyttää sata vuotta, Riitta Ranta sanoo.

"Kalustonäyttelyssä kiinnostavat sotamuistot ja ihmisten omat muistot", sanoo eversti Asko Valta. Kuva: Tarmo Niemi/Yle

Kalustonäyttelyssä kiinnostavat muistot ja uutuudet

Kalustonäyttelyn kiinnostavuus tunnetaan Puolustusvoimissa.

– Kalustonäyttelyssä kiinnostavat sotamuistot ja ihmisten omat muistot. Esimerkiksi jokin yksittäinen vehje, kuten vaikka Pasi. Sen ympärillä on yleensä paljon ihmisiä, koska se on tuttu. Lisäksi uusin kalusto kiinnostaa, se missä nyt mennään, sanoo Porin prikaatin apulaiskomentaja, eversti Asko Valta.

Seinäjoella on ollut viimeksi valtakunnallinen puolustusvoimien paraati vuonna 1993. Käytännössä kaikki kalustonäyttelyssä esillä oleva kalusto on siis sellaista, mitä Seinäjoella ei ole aiemmin nähty, eversti Asko Valta toteaa.

– Sen [vuoden 1993] jälkeen melkein kaikki muu, paitsi valon nopeus, on muuttunut, Valta naurahtaa.

Valta iloitsee siitä, että Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatissa ovat mukana sekä reserviläiset, varusmiehet että esimerkiksi Maanpuolustusnaiset ja Sotilaskotiliitto.

– Se antaa aika mukavan kuvan siitä, missä Suomessa nyt mennään. Maanpuolustus on kaikkien yhteinen asia, Valta sanoo.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati Seinäjoella 4.6.2018
Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallisen paraatin katselmus Seinäjoen jalkapallostadionilla. Selostaja Timo Keränen. Ohjaaja Johanna Halme.

100 vuotta sitten Seinäjoella

Paraatikatselmuksen suoritti Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Hän muistutti puheessaan 100 vuoden takaisista tapahtumista, kun marsalkka Mannerheim Puolustusvoimain ylipäällikkönä siirsi päämajansa Seinäjoelle. Päämaja toimi Seinäjoella 1,5 kuukauden ajan keväällä 1918.

Lindberg muistutti myös Suomen reserviupseerikoulutuksen saaneen alkutahtinsa Etelä-Pohjanmaalla. Ensimmäinen reserviupseerikoulu aloitti toimintansa Seinäjoella ylipäällikön päämajan yhteydessä.

– Se oli lajiaan ensimmäinen itsenäisessä Suomessa ja suoraa jatkumoa Vimpelin ja Vöyrin sotakouluille.

Puolustusvoimain komentaja totesi puheessaan Suomen turvallisuusympäristön muuttuneen viime vuosina epävakaammaksi ja ennustamattomammaksi.

– Omasta puolustuksesta huolehtiminen on sekä velvollisuutemme että turvallisuusympäristöä vakauttava tekijä. Viestimme on selvä: Suomi ylläpitää toimintaympäristön kehitykseen suhteutettua puolustuskykyä ja valmiutta jatkuvasti, Lindberg sanoi.

Korjaus 4.6. klo 20.05: Päämaja toimi Seinäjoella 1,5 kuukauden ajan keväällä 1918, ei vuonna 2018, kuten jutussa aiemmin mainittiin.