1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuivuus uhkaa taloudellisesti ahtaalla olevia maatiloja – viljan kehitys pysähtyi Kaakkois-Suomessa

Kaakkois-Suomen viljelytiloilla selvittäisiin viikon verran eteenpäin, jos kunnon sadetta tulisi viikon sisällä vähintään vuorokauden ajan. Sääennusteen mukaan sellaista ei ole näköpiirissä.

kasvintuotanto
Traktori kevätkylvössä
Kari Kosonen/Yle

Kaakkois-Suomen viljatiloilla nurmen ja viljan kehitys on pysähtynyt kuivuuden vuoksi. Jos sadetta ei saada pian, viljan oraat jäävät heikoiksi tai niitä ei tule ollenkaan, kertoo kasvintuotannon asiantuntija Eino Heinola ProAgriasta.

– Kyllä viikon sisällä vettä olisi tarpeen saada. Ja sitä tarvittaisiin aika paljon – semmoinen vuorokausi vähintään tasaista sadetta 15–20:een millilitraa. Se auttaisi eteenpäin reilun viikon verran, Heinola sanoo.

Heinola pelkää, että hyvin kasvamaan lähteneiden oraiden kehitys jää kesken ilman sadetta. Nurmisato on nyt vaarassa jäädä hyvin heikoksi.

Vaikeudet kertautuvat kriisitiloilla

Kuivuus uhkaa jo valmiiksi taloudellisesti ahtaalla olevia maatiloja. Viljelytekniikan on nyt oltava kunnossa, jotta tilat pääsevät edes tyydyttävään tulokseen. Tärkeään rooliin viljatiloilla nousevat nyt maan huolellinen muokkaus, rakenteesta huolehtiminen sekä kastelu. Tuholaistilanne on toistaiseksi melko rauhallinen.

Viime syksy oli hankala, kun viljaa jäi puimatta. Kuivatuskustannukset nousivat korkeiksi, kun viljaa jouduttiin korjaamaan märkänä.

– Nämä vaikeudet kertautuvat näköjään, Heinola huokaisee.

Pro agrian kasvintuotannon asiantuntijan Eino Heinolan mielestä ilmaston ääriolosuhteet ovat selkeästi lisääntyneet.

– Kyllä ilmasto on muuttunut sillä tavalla, että ääriolosuhteita, kylmää, kuumaa, kuivaa, märkää, aina jotain ääripäätä, on lähes joka vuosi. Normaali kesä on vain tilastossa, Heinola toteaa.

Lue seuraavaksi