Sotaveteraaneilla tunteikas paluu jatkosodan juhlahetkeen – saivat annoksen kuuluisaa leikattua konjakkia

Sotilaat saivat leikattua konjakkia 4.6.1942, kun marsakka Mannerheim täytti 75 vuotta. Joutsenolaisille sotaveteraaneille tuo päivä koitti tänään uudelleen.

alkoholijuomat
Leikattua konjakkia.
Joutsenolaiset sotaveteraanit saivat tänään Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi leikattua konjakkia.Yle

76 vuotta sitten 4.6.1942 Suomen sotarintamalla elettiin jatkosodan melko rauhallista asemasotavaiheen aikaa. Tuosta päivästä tuli sotilaille kuitenkin poikkeuksellinen, koska silloin juhlittiin Puolustusvoimien ylipäällikkö marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivää.

Juhlan kunniaksi sotilaat saivat ylimääräisen juhla-annoksen, johon kuului myös alkoholia. Tarjottu juoma ei ollut mitä tahansa alkoholia, vaan enimmäkseen sitä kuuluisaa leikattua konjakkia. Se on tullut tutuksi viimeistään Väinö Linnan Tuntematon sotilas -kirjan ja siitä tehtyjen elokuvien myötä, kun sotilaat nuotion äärellä saivat oman annoksensa leikattua konjakkia.

– Leikattu konjakki on viinan ja konjakin sekoitus. Konjakkia siinä oli vain 5 prosenttia ja loput muuta kirkasta viinaa, esimerkiksi votkaa, kertoo tietokirjailija Jonna Pulkkinen, joka on tehnyt lukuisia Suomen alkoholihistoriasta kertovia teoksia.

Pulkkinen kertoo, että Alkolla oli sodan alkaessa varastoissaan varsin iso erä ranskalaista konjakkia. Tähän konjakkierään sekoitettiin reilusti kirkasta viinaa. Juoma pullotettiin Alkon Rajamäen tehtailla ja lähetettiin sen jälkeen junarahteina eri puolille rintamaa.

– Siellä oli vartijat mukana, ettei niitä juomia ryöstetä, kertoo Pulkkinen.

Sotilaat nauttivat leikattua konjakkia
SA-kuva

Jokainen sotilas sai tätä leikattua konjakkia 10 senttilitraa eli yhden desilitran. Jos leikattua konjakkia ei ollut saatavilla, annettiin sotilaille jotain muuta viinaa, kuten Vaakunaviinaa, Pöytäviinaa, Rommiviinaa tai Jaloviinaa.

Alkoholin lisäksi sotilaat saivat Mannerheimin syntymäpäivänä 60 grammaa voileipäkeksejä, 870 grammaa riisiryynejä, 20 grammaa maitojauhetta, 40 grammaa rusinoita, 15 grammaa puurokastikejauhetta, 15 grammaa kahvinkorviketta, 20 grammaa palasokeria ja 5 savuketta.

Leikattua konjakkia sotilaille tarjottiin myös seuraavina kesinä vuosina 1943 ja 1944.

Veteraaneille leikattua konjakkia

Lappeenrannan Joutsenon Veteraanitalossa päästiin tänään maanantaina palaamaan 76 vuoden takaiseen hetkeen, kun rintamalla ensimmäistä kertaa juhlittiin marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivää.

Lions Club Joutseno oli kutsunut Veteraanitalon asukkaita vielä omissa kodeissaan asuvia veteraaneja kuuntelemaan lauluja, nauttimaan kahvista, täytekakusta ja leikatusta konjakista. Paikalle veteraaneja oli saapunut kymmenkunta, mikä on noin puolet Joutsenon elossa olevista sotaveteraaneista.

Alkulaulujen jälkeen alkoi tarjoilu. Kahvi ja täytekakut saapuvat pöytään. Viimeisinä tulevat pienet lasilliset leikattua konjakkia. Lasissa ei ole nyt yhtä paljon kuin 4.6.1942, vaan nyt tyydytään noin neljään senttilitraan.

Sotavateraani Veikko Haimila
92-vuotias sotaveteraani Veikko Haimila sai leikattua konjakkia Mannerheimin syntymäpäivänä kesällä 1944.Petri Kivimäki / Yle

Alaikäisten ongelma

Vuonna 1925 syntynyt Mikko Tynkkynen harmittelee, että hän ei sota-aikana päässyt leikatua konjakkia maistelemaan.

– Minä olin alaikäinen.

Nyt Tynkkynen sekoittaa leikatun konjakin kahvin sekaan ja nauttii sitä hiljalleen.

92-vuotias Veikko Haimila sen sijaan sai jatkosodan aikana JR 6:ssa Rukajärvellä maistaa leikattua konjakkia, vaikka olikin alaikäinen.

– Ei se ilmeisesti kovin ihmeelliseltä tuntunut, kun ei sitä makua enää kovin hyvin muista.

Tuolloin elettiin jo kesää 1944. Haimila oli silloin 19-vuotias. Alaikäinen hän oli, koska tuolloin täysi-ikäisyyden raja oli vielä 21 vuotta.

Haimila kertoo, että komppaniaan jaettiin pulloja miesmäärän mukaan. Yksi pullo piti jakaa tasan neljän miehen kesken.

– Tilaisuus oli koruton. Vääpeli antoi pullon ja sanoi, että jakakaa.

Miehet olivat tuolloin asemissa järven rannalla.

Nyt yli 70 vuotta myöhemmin leikattu konjakki nousee hiljalleen Veikko Haimilan huulille.

– No se maistuu leikatulta konjakilta, naurahtaa Haimila.

Sotilaat nauttimassa 4.6.1942 Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi tarjottua leikattua konjakkia.
Sotilaat nauttimassa 4.6.1942 Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi tarjottua leikattua konjakkia ja jaloviinaaSA-kuva

Ei vain juhlapäivinä

Rintamalla sotilaille tarjottiin alkoholia Mannerheimin syntymäpäivän lisäksi myös muina aikoina sekä talvi- että jatkosodassa. Sitä annettiin erityisesti lepohetkien ja rauhallisempien hetkien aikana.

– Alkoholia sai 5–11 senttilitraa kerrallaan, kertoo tietokirjailija Jonna Pulkkinen.

Ne jotka eivät alkoholia juoneet, pystyivät myymään oman annoksensa hyvään hintaan tai vaihtamaan sen johonkin esineeseen tai syötävään.

Sodan aikana sotilaat keksivät myös itse keinoja alkoholin hankkimiseen. Salaa saatettiin tehdä kiljua, keittää pontikkaa tai tehdä telaketjua eli rommelia. Se oli saatu aikaiseksi, kun telaketjuöljystä oli haihdutettu bensiini pois.

Sekä kotirintamalla sotilaiden vanhemmat että papisto olivat paikoin hyvinkin huolestuneita sotilaiden alkoholinkäytöstä rintamalla. Toisinaan juopottelu saattoi Jonna Pulkkisen mukaan yltyä kovaksikin.

– Hyökkäysvaiheen aikana suomalaiset sotilaat juopottelivat, lauloivat kännissä ja möykkäisivät. Papisto oli huolissaan, että vihollinen kuulee ja aloittaa hyökkäyksen.

Myös sodan ylin johto käytti alkoholia varsin runsaasti.

Leikattua konjakkia laseissa
Veteraanit saivat tänään noin neljän senttilitran annoksen nykypäivän leikattua konjakkia.Petri Kivimäki / Yle

Kaikille ei maistunut

Jonna Pulkkinen kertoo, että alkoholin käyttö rintamalla on ollut yleisempää kuin on luultu. Kuitenkin hän haluaa korostaa, että kaikki sotilaat eivät juoneet ja eikä rintamalla oltu koko ajan juovuksissa. Lisäksi pitää muistaa, että 1940-luvun Suomessa ja sota-aikaan alkoholi oli aivan eri asemassa kuin nyt 2010-luvulla.

– Ei silloin alkoholia juotu maun takia, vaan siksi, että tullaan humalaan.

Pulkkisen mukaan nykyaikana pitää tunnistaa ne olosuhteet, joissa sota-aikana oltiin.

– Kuvittele itsesi tuollaiseen vanhanaikaiseen sotaan, jossa tankit jyräävät vieressä ja on ihan käsittämätön meteli. Kumma jos ei edes joskus tulisi mieleen, että minä vedän kännit.

Joutsenossa tänään leikattua konjakkia maistelleet sotaveteraanit muistelivat, ettei heille silloisille nuorille miehille erityisen paljoa alkoholia tarjoiltu. Sota-aikana alkoholia saikin tarjoilla vain täysi-ikäisille sotilaille.

– En minä saanut alkoholia muuta kuin silloin Mannerheimin syntymäpäivänä, kertoo Veikko Haimila.

Haimila toivoo, että leikattua konjakkia pääsisi maistelemaan vielä tulevinakin vuosina.

– Nyt nuorimmat veteraanit ovat 93-vuotiaita. Olisihan tämän perinteen voinut vaikka jo kymmenen vuotta sitten aloittaa. Ei me enää kovin monta vuotta täällä konjakkia nautita.

Mikko Tynkkynen sai leikattua konjakkia
Mikko Tynkkynen ei sota-aikana saanut leikattua konjakkia, koska oli alaikäinen.Petri Kivimäki / Yle