Hyppää sisältöön

New York Times: Facebook on antanut 60 puhelinvalmistajalle pääsyn käyttäjiensä henkilökohtaisiin tietoihin

Facebook puolustautuu sanomalla, ettei käyttäjätietoja ole käytetty väärin.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Facebook on jälleen joutunut arvostelun kohteeksi tietosuojakäytäntöjensä johdosta.

New York Times -sanomalehden selvitys (siirryt toiseen palveluun)osoitti, että Facebook on antanut jo usean vuoden ajan usealle matkapuhelinvalmistajalle pääsyn käyttäjiensä tietoihin.

60 valmistajaa, mukaan lukien Apple, Samsung, Microsoft, ja Blackberry, ovat päässeet käsiksi esimerkiksi käyttäjien parisuhdetilanteeseen, uskonnolliseen vakaumukseen, poliittisiin mielipiteisiin ja tapahtumiin, joihin he osallistuvat.

New York Timesin mukaan laitevalmistajat ovat päässeet käsiksi myös Facebook-käyttäjien kavereiden tietoihin, ilman että heiltä on pyydetty tähän erillistä lupaa.

Tämä rikkoo sanomalehden mukaan Yhdysvaltain kuluttajansuojaa valvovan elimen Federal Trade Commissionin säädöstä vuodelta 2011.

Facebookin mukaan (siirryt toiseen palveluun) laitevalmistajat tarvitsivat käyttäjätietoja aikana, jolloin älypuhelimissa ei ollut erillisiä Facebook-sovelluksia.

Voidakseen tarjota käyttäjilleen pääsyn Facebookiin, laitevalmistajille annettiin erilliset API:t eli ohjelmointirajapinnat, jotka mahdollistivat Facebook-intergraation.

– Laitevalmistajat allekirjoittivat sopimuksen, joka kielsi heitä käyttämästä Facebook-käyttäjien tietoja mihinkään muuhun kuin Facebookinomaisen käyttäjäkokemuksen tarjoamiseen, Facebookin laitekumppanuus-osaston päällikkö Ime Archibong sanoo.

Mark Zuckerberg oli kongressin kuultavana Washingtonissa. Kuva: Jim Watson / AFP

Facebook puolustautuu sanomalla, ettei sen tiedossa ole, että laitevalmistajat olisivat käyttäneet käyttäjätietoja väärin.

Facebookin mukaan 22 laitevalmistajasopimusta on jo lopetettu, mutta loput ovat edelleen voimassa.

New York Timesin paljastus vaikuttaa olevan ristiriidassa Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin lausuntojen kanssa.

Puhuessaan Yhdysvaltain kongressille maaliskuussa, Zuckerberg sanoi, että jokainen Facebook-käyttäjä voi itse päättää kuka hänen tietonsa näkee ja kenelle ne jaetaan.

Facebook joutui skandaalin keskelle maaliskuussa, kun paljastui, että muun muassa Donald Trumpin presidentinvaalikampanjalle työskennellyt Cambridge Analytica -yritys oli käyttänyt luvatta Facebookin käyttäjätietoja.

Lue myös:

Analyysi: Facebookin 50 miljoonan ihmisen tietoja käytettiin Trumpin presidenttikampanjan hyväksi – Pitääkö Facebookin käyttö nyt viimeistään lopettaa?

Kyllä, algoritmit uhkaavat demokratiaa – Valta luisuu some-miljardööreille