Nuoriso juhli koulujen päättymistä viime vuotta kuivemmin – myös poliisin haaviin jäi rutkasti vähemmän alaikäisten juhlajuomia

Valtaosa alkoholirikoksiin syyllistyneistä oli 15–17-vuotiaita, mutta joukossa oli kymmeniä nuorempiakin. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

päättäjäiset
Koulujen päättymistä juhlittiin Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 4.6.2011.
Koulujen päättymistä juhlittiin Helsingin Hietaniemessä. Arkistokuva.Yle

Poliisi takavarikoi alaikäisiltä koulujen päättäjäisviikonloppuna huomattavasti vähemmän alkoholia kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Poliisi valvoi tehostetusti nuorten päihteidenkäyttöä koulujen päättyessä. Viikonlopun aikana poliisi hävitti yhteensä noin 1 060 litraa nuorilta takavarikoimiaan alkoholijuomia.

Hävitetyistä juomista yhteensä 950 litraa oli olutta, siideriä ja lonkeroa. Loput olivat viinejä ja väkeviä juomia.

Viime vuonna poliisin haaviin koulujen päättäjäisviikonloppuna päätyi yli 1 320 litraa alkoholijuomia.

Tehovalvonnan yhteydessä poliisi kirjasi 173 rikosilmoitusta, rangaistusvaatimusta, sakkovaatimusta tai rikesakkomääräystä.

Rikoksiin syyllistyneitä lapsia ja nuoria oli noin 300. Suurin osa alkoholirikoksiin syyllistyneistä oli 15–17-vuotiaita. Joukossa oli 49 alle 15-vuotiasta, kertoo poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta.

Huumausaineen käyttörikoksia poliisi paljasti 55 kappaletta. Lisäksi poliisi teki 414 lastensuojeluilmoitusta.

Järvenpään mukaan koulujen päättäjäisviikonloppuna tehtyjen lastensuojeluilmoitusten lukumäärän väheneminen näyttää jatkuvan.

– Vuosina 2010–2013 lukumäärät olivat selkeästi yli 1 000 tapauksen luokkaa, mutta nyt ne ovat pudonneet kahden viime vuoden valvonnoissa 400 tapaukseen, sanoo Järvenpää.

Lue lisää:

Sää suosi juhlijoita – päihtyneitä nuoria kärrättiin kotiin ja selviämisasemille