"Levotonta tulee olemaan" – lähes 30 000 ilman sähköä Itä-Suomessa

Puuskittainen tuuli on katkonut sähköt lähes 30 000 asiakkaalta Itä-Suomen alueella. Puuskien odotetaan jatkuvan Itä-Suomessa vielä huomennakin.

Pohjois-Savo
Raivaustöitä Liperissä
Raivaustöitä tehdään muun muassa Pohjois-Karjalan Liperissä.Jouki Väinämö / Yle

Sähköttömien kotitalouksien määrä on suuri Itä-Suomessa puuskittaisen tuulen vuoksi. Esimerkiksi Savon Voiman Verkon alueella (siirryt toiseen palveluun) oli neljän jälkeen iltapäivällä lähes 15 000 asiakasta ilman sähköä.

– Aika levotonta tulee olemaan, verkostopäällikkö Pekka Miettinen Savon Voima Verkolta arvioi.

– Nyt näyttää sille, että tuulet ovat pikkuisen voimakkaampia kuin ennustettiin. Aamuyöllä tuulennopeus kiihtyy läntisellä alueella, Miettinen ennustaa.

Eniten sähköttömiä asiakkaita oli iltapäivällä Lapinlahdella, jossa käytännössä kunnan eteläinen osa oli kokonaan sähköttä. Kuopion Nilsiässä oli myös laajoja alueita sähköttömänä valtatie 75 ympärillä. Vikojen korjaamista hidastaa se, että teille on kaatunut puita, Savon Voima Verkko viestittää.

Sääennusteiden mukaan tuulen puuskaisuus pahenee Kuopion eteläpuolisella verkkoalueella aamuyön aikana.

Pohjois-Karjalan Sähkön toimialueella (siirryt toiseen palveluun) sähköjä vailla oli iltapäivällä yli 9 000 asiakasta. Vaikein tilanne oli Joensuun seudulla ja Keski-Karjalassa.

Myrsky riepottelee puita Liperissä Heinävedentiellä.
Myrsky riepotteli puita Liperissä Heinävedentiellä.Jouki Väinämö / Yle

PKS Sähkönsiirron käyttöpäällikkö Jukka Leppänen arvioi, että asiakkaiden on syytä varautua useiden tuntien katkoksiin. Myös Savon Voiman alueella sähkökatkoja voi olla vielä tiistaina.

Etelä-Savon alueella Suur-Savon Sähkön ja Etelä-Savon Energian verkoissa sähköttömiä asiakkaita oli iltapäivällä enimmillään yli 6000.

Tuulten ennustetaan tyyntyvän vasta tiistain puolella.

Tänään Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisen voimakkaasta lounaistuulesta, jonka nopeus voi puuskissa olla 20 metriä sekunnissa. Huomenna tiistaina pohjoistuuli voi olla voimakasta keskiyöstä alkaen ja nopeus voi olla 15 metriä sekunnissa.

Katkenneet sähköjohdot ovat sytyttäneet useita pieniä maastopaloja ympäri Itä-Suomea.

Juttua on muokattu 4.6.2018 kello 16:15 päivittämällä Etelä-Savon tiedot.
Juttua on muokattu 4.6.2018 kello 16:04 päivittämällä Pohjois-Karjalan tiedot.
Päivitetty 4.6.2018 klo 16:52 sähköttömien asiakkaiden määrät.
Päivitetty 4.6.2018 klo 18:21 Sähkökatkojen määrä ja tarkennettu maastopalojen olevan pieniä.