1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Trumpin nimittämä Yhdysvaltain uusi Saksan-suurlähettiläs haluaa tukea Euroopan konservatiiveja

Diplomatiaan ei perinteisesti ole kuulunut asemamaan sisäisiin asioihin puuttuminen.

Yhdysvallat
Yhdysvaltain uusi Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell.
Yhdysvaltain uusi Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell.Felipe Trueba / EPA

Donald Trumpin Yhdysvaltaltain Saksan-suurlähettilääksi nimittämä Richard Grenell on kertonut haluavansa tukea Euroopan konservatiiveja.

Breitbart-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Grenell, jota Trumpia lähellä oleva lehti kutsuu hänen "oikeaksi kädekseen Euroopassa", kertoo konservatismin olevan nousussa Euroopassa ja sanoo sen olevan hänelle henkilökohtaisesti jännittävää.

Saksassa Grenellin lausunto on otettu vastaan pöyristyneenä.

Saksan yleisradioyhtiö ARD (siirryt toiseen palveluun) kommentoi Grenellin lausuntoa termillä "ei diplomaattista".

Viikkolehti Der Spiegelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Saksa vaatii Yhdysvalloilta selvitystä siitä, onko Grenell tosiaan sanonut näin.

Arvovaltainen Frankfurter Allgemeine Zeitung (siirryt toiseen palveluun) -lehti puolestaan muistuttaa, että diplomaateilta on perinteisesti odotettu pidättyväisyyttä.

Grenellin lausunto on aiheuttanut Yhdysvalloissa arvostelua, sillä diplomaattien ei sallita puuttuvan asemamaansa sisäisiin asioihin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön ohjeistuksessa (siirryt toiseen palveluun)diplomaateille heitä kehotetaan kunnioittamaan asemamaataan ilman puolueellisuutta.

Diplomaattisia suhteita koskevan Wienin yleissopimuksen 41. artiklan 1. kohta sanoo, että "Kaikkien erioikeuksia ja vapauksia nauttivien henkilöiden tulee noudattaa vastaanottajavaltion lakeja ja määräyksiä, sikäli kuin nämä eivät ole ristiriidassa heidän erioikeuksiensa ja vapauksiensa kanssa. Heidän tulee myös olla puuttumatta vastaanottajavaltion sisäisiin asioihin."

Lue seuraavaksi