Vesikirput pesevät varpaita rantakivillä – uimakoulut alkoivat Lapissa

Pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan uimataitoon vaaditaan ensin putoaminen syvään veteen niin että pää käy veden alla. Pinnalle päästyä on uitava yhtäjaksoisesti 200 metriä, tästä 50 metriä on uitava selällään.

uimakoulut
Uimakoulu
Johanna Sarjas / Yle

Uimakoulut alkoivat maanantaina eri puolilla Lappia. Rovaniemellä uimakouluun pääsee jo kolmevuotiaana. Uimahallin kahluualtaassa kolmevuotiaiden Vesikirppujen ryhmässä lähinnä leikitään.

– Mennään rantakiville. Pestään kaikki varpaat, pestään varpaat, toistelee yksi vesikirppu ohjaajan perässä.

Lapset istuvat "rantakivillä" eli altaan reunalla ja pesevät molemmin käsin varpaitaan eli harjoittelevat tasapainoilua niin, että vartalo on puoliksi veden alla ja puoliksi veden päällä. Ryhmää ohjaa kaksi ohjaajaa.

Syvässä altaassa isommat lapset harjoittelevat selkäuintia.

– Selkäuinnissa tärkeintä on se, että käsiveto tapahtuu oikein eli aivan korvien vierestä. Pitää uida mahdollisimman pinnalla niin, ettei mene takapuoli pohjaa kohden, uimakouluvastaava Meri Peuhkurinen kertoo.

Myyräuinnista selkäuintiin

Peuhkurisen mukaan suuri osa oppilaista tulee joka kesä oppimaan uutta. Delfiiniryhmässä opiskeleva Juuso Körkkö on ollut joka kesä uimakoulussa.

– Haluan aina oppia uusia tekniikoita. Nyt harjoittelen selkä- ja rintauintia.

Vesikirput oppivat liikkumaan vedessä leikkimällä. Seuraavalla tasolla eli Mustekala-ryhmässä opitaan kellumaan, liukumaan, sukeltamaan ja uinnin alkeita kuten myyräuintia.

Pingviinit oppivat isossa altaassa lisää uintia ja hyppyjä. Delfiinit harjoittelevat eri uintityylejä kuten rinta- ja selkäuintia. Edistyneimpien ryhmässä nimeltä Lohet oppilaat oppivat kaikki uintityylit. Uinnin taitomerkkejä ovat esimerkiksi uimakandidaatti, uimamaisteri sekä priimusmaisteri.

Joka päivä 200 oppilasta

Rovaniemellä uintiopetusta on tarjolla uimahallilla 800 lapselle ja nuorelle. Uimakoulut kestävät kukin kaksi viikkoa. Opetusta on joka arkipäivä noin tunnin ajan. Koulu maksaa 65 euroa.

– Yhtä aikaa uimahallissa voi olla kolme eri ryhmää eri altaissa. Päivisin käy 200 oppilasta. Nyt paikkoja on avoinna vielä noin 50, Peuhkurinen kertoo.

Uimakouluvastaava Meri Peuhkurinen
Uimakouluvastaava Meri Peuhkurinen.Johanna Sarjas / Yle

Pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan uimataitoon vaaditaan ensin putoaminen syvään veteen niin että pää käy veden alla. Pinnalle päästyä on uitava yhtäjaksoisesti 200 metriä, tästä 50 metriä on uitava selällään. Moni luulee uimataitonsa olevan parempi kuin se oikeasti onkaan.

Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (LIKES) vuoden 2011 tutkimuksessa selvisi, että kuudesluokkalaisista 76 prosenttia osasi uida. Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että Pohjois-Suomen 55-64-vuotiaista naisista vain neljäsosalla oli uimataito.

– Tyttöjen uimataitoa ei pidetty ennen tärkeänä. Nykyään uimataitoa arvostetaan. Vanhemmat haluavat lastensa oppivan tämän kansalaistaidon, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussunnittelija Tero Savolainen sanoo.

Aikuisten uimakoulut pidetään keväällä ja syksyllä. Aikuisten alkeisryhmässä pyritään pääsemaan eroon vesipelosta.