Hyppää sisältöön

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat: Soinin toiminta kestämätöntä ulkopoliittisesti – harkinta petti osallistumisessa abortinvastaiseen tilaisuuteen

Oikeuskanslerin virastoon on kanneltu Timo Soinin osallistumisesta abortin vastaiseen tilaisuuteen virkamatkalla Kanadassa.

Timo Soini Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) vierailu yksityishenkilönä abortinvastaisessa tilaisuudessa Kanadassa ei ole soveliasta ulkoministerille, arvioivat Ylen haastattelemat kansainvälisen oikeuden asiantuntijat.

Asiantuntijat pitävät Soinin toimintaa mahdollisesti kansainvälisen sopimuksen vastaisena ja ulkopolitiikan kannalta kestämättömänä.

Professori Martin Scheininin mukaan vierailu voi vaikeuttaa Suomen mahdollisuuksia edistää naisten oikeuksia kahdenvälisissä tapaamisissa ulkomailla ja muissa kansainvälisissä yhteyksissä.

Italian Firenzessä EU-yliopistossa opettavan Scheininin mukaan ulkoministerin mahdollisuudet osallistua yksityishenkilönä tai ilmaista mielipiteitään aroissa asioissa ovat kohdemaassa käytännössä olemattomat. Ulkoministeri on ministereistä vielä erityistapaus, jonka toiminta on tarkkaan harkittava.

Kaikki harkintavalta ministerin toiminnasta on isäntävaltiolla. Niitä joko suvaitaan tai niihin reagoidaan

Martin Scheinin

– Kaikki harkintavalta ministerin toiminnasta on isäntävaltiolla. Niitä joko suvaitaan tai niihin reagoidaan.

Ministerien ja erityisesti ulkoministerin vierailu on aina kellonympäri edustusta.

Scheininin mukaan ministerillä on mahdollisuus ilmaista kantansa vaikkapa osallistumalla ihmisoikeuksien rikkomisen vastaiseen mielenosoitukseen, mutta kanta ei ole ministerin oma. Scheininin mukaan osallistuminen ei voi olla sattumanvaraista, vaan harkittua Suomen politiikan mukaista edustamista.

Ministeri Soini on vedonnut vierailleensa jo usean vuoden ajan järjestetyssä tapahtumassa vapaa-ajallaan yksityishenkilönä.

Ulkoministeri on aina ministeri ulkomailla

Soinin työmatkan aikana tekemä vierailu poliittiseen abortinvastaisen ryhmittymän tapahtumaan on ollut tiedossa hallituksessa ja pääministerillä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korostaa sitä, että vierailuja pitää tarkkaan harkita.

Sipilän julkisuudessa esittämä linjaus jättää tulkinnanvaran sille, voiko ministeri osallistua yksityishenkilönä haluamiinsa tilaisuuksiin.

Hän vetää maton pois Suomen viralliselta linjalta.

Martin Scheinin

Scheininin lisäksi myös Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemen mukaan vastaus on selvä: Ei voi.

Koskenniemen mukaan kyse voi olla myös diplomaattisia suhteita säätelevän Wienin yleissopimuksen rikkomisesta. Koskenniemi ei ota kantaa varsinaiseen sopimusrikkomukseen, mutta ulkoministeri nauttii ulkomailla koskemattomuudesta.

Koskemattomuuden suoja estää Koskenniemen mukaan riisumasta ulkoministerin roolia.

Soinin vierailusta valitettu oikeuskanslerille

Soinin vierailun oikeudenmukaisuus käydään läpi kuitenkin oikeuskanslerin virastossa.

Virasto on saanut kantelun, jossa Timo Soinin epäillään rikkoneen Wienin yleissopimuksen sääntöjä vastaanottajavaltion asioihin puuttumisena. Kantelijan mukaan Soini on toiminut vastoin Suomen ulkopoliittista linjaa ja antanut väärää tietoa hallitukselle ja eduskunnalle.

Soini on kantelijan mukaan vieraillut tapahtumassa mahdollisesti tietoisena ulkoministerin roolistaan.

Ulkoministeri Soini on kertonut edustavansa vierailustaan ja kannanotoistaan huolimatta myös Suomen ulkopoliittista linjaa.

Professori: Tilanne kestämätön

Professori Scheininin mukaan toiminta ei todennäköisesti vaikuta Suomen ja Kanadan suhteisiin, mutta Kanada voi jatkossa nähdä Suomen eri valossa naisten kansainvälisen aseman edistäjänä. Tilanne on Scheininin mukaan kestämätön.

– Hän (Soini) vetää maton pois Suomen viralliselta linjalta. Hän ei voi edustaa kahta linjaa heikentämättä Suomen virallisen linjan uskottavuutta.

Melko vapaamielisenä maana Kanada ei Scheininin arvion mukaan todennäköisesti ryhdy vastatoimiin Suomea vastaan. Tilanne voisi olla erilainen esimerkiksi Turkissa tai Venäjällä.

Kanada voisi diplomaattipelisääntöjen mukaan periaatteessa pyytää Soinia poistumaan maasta ja esittämään esimerkiksi näkemyksiään abortinvastaisuudesta naapurimaassa Yhdysvalloissa. Lisäksi maiden välit saisivat kolauksen.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on poikkeuksellisesti puuttunut ulkoministerin vierailuun ja pitää roolipeliä julkisen ja yksityisen Soinin välillä omituisena.

.
.