Menikö hallitus valinnanvapauskokeiluissa liian pitkälle? Oikeuskansleri selvittää

Oikeuskanslerille on tehty kantelu hallituksen valinnanvapauskokeiluista.

sote-uudistus
Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuus soten valinnanvapaudesta Helsingissä.
Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuus soten valinnanvapaudesta Helsingissä perjantaina.Roni rekomaa / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunnan viime viikon valinnanvapauslausunnossa (siirryt toiseen palveluun) hallituksen valinnanvapauskokeilut saivat tiukat moitteet.

Erityisen ongelmalliseksi lausunnossa katsottiin toimeenpanon laajamittainen aikaistaminen niin kutsuttujen pilottien avulla. Hallitus on siis valiokunnan mielestä mennyt asioiden edelle, kun maakuntien valmistelussa ollaan jo pitkällä, vaikka lainsäädäntö on vasta eduskunnassa käsittelyssä.

Lausunnossa viitataan valtion vuoden 2018 talousarvioon, jossa valinnanvapauskokeilujen toteuttamiseen varattiin 100 miljoonaa euroa. Rahoitus on jo myönnetty kymmenen maakunnan alueelle.

Lisäksi vuoden 2018 ensimmäisessä lisätalousarviossa (siirryt toiseen palveluun) hallitus ehdottaa valinnanvapauspilottien rahoitukseen yhteensä 200 miljoonan euron valtuutta, mikä tarkoittaisi 100 miljoonan euron lisäystä vuosille 2018–2021 suunniteltuihin kokeiluihin.

Valinnanvapauskokeiluista on tehty kantelu oikeuskanslerin virastoon sunnuntaina. Oikeuskanslerin on siis tutkittava asia.

Saarikko: Rahaa valinnanvapauskokeiluihin ei ole vielä annettu

Sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo, että hallituksen sote-uudistuksesta vastaavat ministeriöt ovat aloittaneet viikon pitkällä kokouksella, jossa perustuslakivaliokunnan lausuntoa on käyty läpi.

Valinnanvapauspilottien osalta Saarikko painottaa sitä, että rahaa ei liiku maakuntiin, ennen kuin laki astuu voimaan.

Hallituksen reformiministeriryhmä teki asiantuntijaesityksen pohjalta ratkaisun siitä, mitkä 10 maakuntaa saavat ensi vaiheessa mahdollisuuden lähteä mukaan pilotteihin, Saarikko kertoo.

– Tuo päätös oli poliittinen päätös, joka oli ehdollistettu sille, että lait eduskunnassa astuisivat voimaan. Ministeriö ei ole maakunnille tiedottanut siitä, että saatte rahat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoo, että valinnanvapauskokeilujen osalta ollaan puun ja kuoren välissä.

– Jos uuteen järjestelmään ollaan siirtymässä, pitäisi sitä kokeilla ennen kuin lähdetään vapaalla pudotuksella eteenpäin. Toisaalta pitkä suomalainen historiallinen linja on se, että eduskunnassa sitoudutaan taloudellisesti sellaisiin hankkeisiin, joista lainsäädäntö on jo olemassa.

Eduskunnan kiireinen kesä

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen sote-kokonaisuudessa on mittavia muutostarpeita, mutta Kiuru ei lähde arvioimaan sitä, ehditäänkö muutokset käsittelemään eduskunnassa kesän aikana.

– Muutokset ovat osin niin mittavia, että me tarvitsemme myös valtioneuvoston kantoja, jotta valiokunta voi edetä. Sen lisäksi meillä on paljon pienehköjä teknisluonteisia korjauksia, joita pystytään tekemään hyvinkin sujuvasti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo, että perustuslakivaliokunnan huomautukset täytyy käsitellä huolellisesti. Hänen mielestään piloteista tehdyt linjaukset korostavat lainsäädännön hyväksymisen tärkeyttä.

– Itse näen, että kun valinnanvapauspiloteista on tehty linjauksia, niin sitä tärkeämpää on saada lainsäädäntö voimaan, Heikkinen sanoo.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta pitää ongelmallisena asetelmaa, jossa eduskunnalle yritetään luoda painetta vetoamalla siihen, kuinka paljon valmistelua on tehty jo kentällä.

– Eduskunta yritetään asettaa jo toteutuneen eteen. Tässä ovat valmistelu, eduskuntakäsittely ja lain voimaantulon jälkeiset tapahtumat menneet vahvasti sekaisin. Kuten perustuslakivaliokunnan lausunnosta näki, eduskunta on kuitenkin pystynyt vastustamaan tätä painetta.

Katso myös:

Ymmärrätkö mitä sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Analyysi: Neljättä kertaa risuja soten remontoijille – Olisiko viime kesän varoitukset pitänyt ottaa vakavammin?

Analyysi: "Taivas tipahtaa päällemme, jos sote kaatuu" – ei kyllä tipahda