Kouvolalainen moottorisahajonglööri pudotettiin tylysti brittiläisestä kykykisasta – aikoo seuraavaksi rikkoa maailmanennätyksen

Janne Mustonen vakuutti ohjelman tuomariston alkukarsinnoissa heittelemällä kolmea moottorisahaa, mutta paikka semifinaalissa jäi saavuttamatta.

Kykykilpailut
Janne Mustonen jongleeraa moottorisahoilla
Janne Mustonen jongleeraa moottorisahoilla.Ville Pisto / Yle

Taikuri ja jonglööri Janne Mustonen vastaa puhelimeen matkalla lentoasemalle. Edessä on esiintymismatka Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan, jossa hän aikoo esitellä taitojaan moottorisahoilla jongleeraamisessa. Koko keikkaa ei ehkä olisi järjestynyt, mikäli kouvolalainen ei olisi alkuvuodesta osallistunut kykyjenetsintäohjelma Britain's Got Talentiin.

Hän vakuutti ohjelman nelihenkisen tuomariston alkukarsinnoissa heittelemällä kolmea moottorisahaa, mutta paikka semifinaalissa jäi saavuttamatta. Tuomaristo päästi jatkoon selvästi enemmän kilpailijoita verrattuna vapaisiin paikkoihin, joten lopullisen karsinnan teki tuotantoyhtiö. Päätöstä ei Mustoselle perusteltu mitenkään.

– Ei se erityisen pahalta tunnu. Osallistuminen ohjelmaan oli enemmän sellainen testi. Halusin testata, täyttääkö ohjelmani kansainväliset mitat. Kun nyt tunnen prosessin, niin voin suunnitella kaiken paremmin, Mustonen kertoo.

Tavoitteena maailmanennätys

Mustonen pitää mahdollisena muihinkin kykykilpailuihin osallistumista. Päälimmäinen tavoite on kuitenkin rikkoa kolmella moottorisahalla jongleerauksen maailmanennätys. Ennätystä yritetään rikkoa heinäkuun lopussa Kouvolassa. Ratkaisevaa on kiinniotettujen heittojen määrä, ja nykyinen ennätys on 94 heittoa. Mustonen yritti rikkoa ennätyksen edellisen kerran pari vuotta sitten, mutta heittojen määrä oli lopulta 90.

Mustonen aloitti uransa taikurina. Hän hyödynsi esityksissään myös tulta, jonka vuoksi show ei soveltunut kaikkiin esiintymispaikkoihin. Hän kehittikin yhtä vauhdikkaan jonglööriesityksen ja kasvatti showta pala palalta. Lopulta hän jongleerasi kirvestä, sapelia ja keilapalloa samalla kun ajoi yksipyöräisellä.

– Silti ajattelin, että esitys voisi olla vieläkin kovempi. Puutarhatöiden yhteydessä sain idean kokeilla moottorisahaa. Aloitin yhdellä sahalla ja kahdella pallolla, mutta kyllähän kolme sahaa on enemmän kuin yksi, sanoo Mustonen.