Ukrainalaiselle toimittajalle tuomio vakoilusta – joutuu yli 10 vuodeksi rangaistussiirtolaan

Venäjä
Roman Suštšenko sai tuomion Moskovassa.
Roman Suštšenko kuulemassa tuomiotaan 4. kesäkuuta Moskovassa.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjällä oikeus tuomitsi maanantaina ukrainalaisen toimittajan Roman Suštšenkon vankeuteen vakoilusta. Hänet määrättiin 12 vuodeksi kovasta kurista tunnettuun rangaistussiirtolaan.

Ukraina on tuominnut Suštšenkon tuomion "laittomaksi" ja on aiemmin pitänyt oikeudenkäyntiä "motiiveiltaan poliittisena".

Suštšenko, 49, pidätettiin Moskovassa toissa vuonna.

Lehdistön vapautta ja toimittajien oikeuksia puolustavan amerikkalaisen CPJ:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan Suštšenko oli pidätystään ennen saapunut Moskovaan Pariisista. Toimittaja oli kertomansa mukaan ollut lomamatkalla ja menossa tapaamaan sukulaisiaan Venäjällä.

Työskenteli Pariisin-kirjeenvaihtajana

Suštšenko työskenteli pidätyksensä aikaan Ukrainan valtion uutistoimiston Ukrinformin Pariisin-kirjeenvaihtajana. Pen American (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suštšenko kirjoitti juttuja Ranskan politiikasta, kulttuurista sekä Venäjän propagandasta Ranskassa.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan Suštšenko oli Ukrainan sotilastiedustelun palveluksessa. Suštšenko ja Ukrainan hallitus ovat kiistäneet venäläissyytteet.

Suštšenko puolestaan on syyttänyt Venäjän turvallisuusviranomaisia tapauksen lavastamisesta.

Penin mukaan vangittuna häntä oli kidutettu psykologisesti, eikä hän saanut esimerkiksi soittaa vaimolleen.

Toimittajan perhe on kertonut CPJ:lle, että he pääsivät tapaamaan Suštšenkoa vankilaan viime vuoden elokuussa, ja hän näytti olevan kunnossa.

Vaihto venäläisvankiin?

Suštšenko ilmoitti AFP:lle maanantaina valittavansa moskovalaisen tuomioistuimen antamasta tuomiosta.

Suštšenkon asianajajan mukaan Venäjä saattaa havitella vankien vaihtoa Ukrainan kanssa.

Venäjän valtion uutistoimiston Ria Novostin toimittaja Kirill Vyšinski odottaa maanpetosoikeudenkäynnin alkua Ukrainassa. Ukrainassa pidätetty Vyšinski on Ukrainan ja Venäjän kaksoiskansalainen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö vetosi maanantaina Venäjään, että se vapauttaisi 20 vuoden tuomion saaneen ukrainalaisen Oleh Sentsovin. Venäläinen sotilastuomioistuin on katsonut hänet syylliseksi terrori-iskujen suunnittelemiseen Krimillä Venäjän liitettyä niemimaan itseensä vuonna 2014.

Sentsov aloitti viime kuussa syömälakon, jolla vaatii Venäjää vapauttamaan kaikki ukrainalaiset poliittiset vangit nyt, kun Venäjällä alkaa pian jalkapallon MM-kisat.

Lue myös:

Pussy Riot -aktivisteja pidätettiin Siperiassa – osoittivat mieltä ukrainalaisen elokuvantekijän puolesta

Ukrainalaisaktivisti Ylelle: Venäjä sieppasi, kidutti ja vei rangaistuslaitoksiin

Lähteet: Reuters, STT, AFP, AP