Porvoon lapsisurmaaja kertoi aikeistaan ystävälleen

Kolmevuotiaan tyttärensä marraskuussa puukottanutta miestä vastaan on nostettu syyte murhasta. Oikeus on todennut miehen olleen tekohetkellä mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen eli hän toimi täydessä ymmärryksessä.

Lapsisurma
leikkipuisto
Lapsen surma tapahtui Porvoon Lyseon leikkipuistossa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Porvoossa lapsensa viime marraskuussa tappanut isä oli kertonut Playstation-pelikonsolin äänichatissa Ranskassa asuvalle ystävälleen, että tappaa äidin, tyttären ja itsensä, mikäli äiti saa lapsen huoltajuuden. Vanhemmilla oli elokuussa meneillään huoltajuuskiista, jonka oikeuskäsittely oli tulossa parin viikon päästä. Mies puhui perhesurma-aikeista ystävälleen myös toistamiseen. Ystävä piti tätä sen verran vakavana, että kertoi tästä murhasta syytetyn veljelle, joka varoitti tämän ex-puolisoa, sittemmin surmatun tytön äitiä.

– Näyttäisi siltä, että sinun kannattaa olla varuillasi veljeni suhteen. Kehotan sinua vaihtamaan kaikki asuntosi lukot, sillä hänellä näyttäisi olevan vara-avaimet. Olkaa erityisen varovaisia, sillä hän saattaa hyvin pystyä tekemään jotain tyhmää, veli viestitti miehen ex-puolisolle.

Mies: Tarkoitus ei ollut uhata ex-puolisoa

Uhkaustilanteen takia äiti ja lapsi joutuivat olemaan taas turvakodissa ja äiti vaihtoi kaikki lukot kehotuksen mukaisesti - jo toista kertaa.

Miehen mukaan tarkoitus ei ollut uhata naista vaan kyse oli pelin tiimellyksessä tapahtuneesta kommentoinnista, jota ei ollut tarkoitettu naisen kuultavaksi.

Oikeus määräsi äidin lapsen yksinhuoltajaksi ja myönsi miehelle valvotun tapaamisoikeuden. Tämän jälkeen mies tunkeutui syyskuussa perheen asuntoon, josta hän lähti vasta poliisien poistettua hänet sieltä. Lukot oli pantava taas uusiksi.

Äiti hankki miehelle myös lähestymiskiellon, jota ei koskaan kuitenkaan saatu miehelle tiedoksi.

Ei sopeutunut Suomeen

Perheen kolmen vuoden ajan tuntenut tuttava kertoi, että hänen mielestään mies ei koskaan oikein sopeutunut suomalaiseen kulttuuriin eikä kyennyt alistumaan siihen, että hän ei voinut itse päättää huoltajuuskysymyksestä.

– (Nimi) tulee Karibialta, missä miehen rooli on erilainen. Hän tulee kulttuurista, jossa mies päättää asioista ja nainen tottelee, tuttava kertoi poliisille.

Myös ex-puolison lapsuudenystävä sanoi, että syytetyllä oli ollut vaikeuksia integroitua Suomeen. Ystävän mukaan mies oli ylikontrolloiva ja arvosteli jatkuvasti ex-puolisoaan ja tämän tekemisiä.

– Hänellä oli todella synkkiä jaksoja -- hän ei kestänyt ex-puolisonsa itsenäisyyttä, sitä että tällä oli työpaikka, asunto ja sosiaalinen elämä.

Lue lisää:

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta Porvoon lapsisurmasta – Mielentilatutkimus: Mies toimi täydessä ymmärryksessä