1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Muovin kierrätys vähentää päästöjä, merimetsosta tuli Suomen vihatuin lintu, edessä viikon viilein päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Saksa on yksi EU-maa, joka kierrättää muovipullonsa.
Saksa on yksi muovipullonsa kierrättävistä EU-maista.Clemens Bilan / EPA

Muovin kierrätyksellä voidaan pudottaa paljon päästöjä

Ihmiskunnan taistelu ilmastonmuutosta vastaan helpottuisi, mikäli muovit, teräs, alumiini ja sementti pantaisiin nykyistä tehokkaammin kiertoon. Tänään julkaistavan raportin mukaan EU:n raskaan teollisuuden päästöjä voitaisiin leikata 2050 mennessä jopa puoleen kiertotalouden keinoin.

Erikoissyyttäjä: Manafort yritti vaikuttaa todistajiin

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin kerrotaan yrittäneen vaikuttaa todistajiin, joita kuultaisiin Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä käsittelevässä tutkinnassa. FBI:n lähettämän lausunnon on laatinut tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller. Manafortin kerrotaan soittaneen sekä lähettäneen salattuja viestejä helmikuussa kahdelle henkilölle vaikuttaakseen heidän todistukseensa ja kätkeäkseen todisteita. Mueller kehottaa oikeutta harkitsemaan Manafortin kotiarestin perumista.

Paul Manafort
Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul ManafortShawn Thew / EPA

Iran aikoo rakentaa lisää laitteita uraanin rikastamiseen

Iran laajentaa kykyään rikastaa uraania, kertoi Iranin ydinenergiajärjestön edustaja Behrouz Kamalvandi ISNA-uutistoimistolle. Kamalvandin mukaan Iran on ilmoittanut Kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle, että maa alkaa nopeuttaa uraaniheksafluoridin valmistamiseen käytettävien sentrifugien tuotantoa.

Tarkastajia Iranilaisessa ydinvoimalassa.
Arkistokuva vuodelta 2007, jolloin kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tutkijat tekivät tarkastusta uraaninrikastuslaitoksessa Iranin Isfahanissa. Abedin Taherkenareh / EPA

Internetin balkanisaatio uhkaa vapaata tiedonkulkua

Viime vuosina useat valtiot ovat ilmaisseet haluja rajoittaa internetin toimintaa tai ainakin luoda tiukempia sääntöjä verkossa toimimiseen. Kiinan suuri palomuuri on monelle tuttu, mutta samankaltaisia suunnitelmia on muun muassa Iranilla ja Venäjällä. Asiantuntijat puhuvat splinternetistä tai internetin balkanisaatiosta, jossa globaali tietoverkko pirstaloituu maarajojen mukaan. Internetin pirstaloituminen on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus, jota ei voi tarkastella vain teknisestä näkökulmasta.

Grafiikka
Laura Koivunen | Yle Uutisgrafiikka

Merimetsosta tuli 20 vuodessa Suomen vihatuin lintu

Merimetso löysi Suomen rannikolta hyvät kala-apajat, mutta eipä tiennyt, minne muutti. Musta lintu ei pääse maineestaan, koska pelko istuu syvällä. Jo 70-luvulla vanhat kalastajat ennustivat: "Se on pojat viimeinen kevät nyt, sillä tuonen risti istui kivellä."

piirros merimetsosta
Phalacrocorax carbo, merimetso.Asmo Raimoaho / Yle

Tänään on luvassa viikon viilein päivä

Suomeen virtaa tänään pohjoisesta viileää ilmaa. Tuuli on edelleen melko puuskainen. Maan itäosassa sadealue liikkuu etelään. Lapissa ja Länsi-Suomessa tulee paikoitellen sadekuuroja. Lämpötila etelässä on alle 15 astetta ja idässä sekä Lapissa alle 10 astetta. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

tiistain sääkartta
Yle
Lue seuraavaksi