Israelilaisministeri protesteista: Kuolonuhrien määrästä ei voi tehdä johtopäätöksiä kuka on oikeassa

Israelia on kritisoitu voimankäytöstä Gazan vastaisella rajallaan.

Gazan kaista
Palestiinalainen mielenosoittaja linkoaa kiveä, taustalla palavia autonrenkaita ja paksua savua.
Palestiinalainen mielenosoittaja linkosi kiveä Israelin rajan läheisyydessä Gazan kaupungin itäpuolella 20. huhtikuuta 2018.Mohammed Saber / EPA

Israelilainen ministeri Yoav Gallant sanoo, että kuolonuhrien määrästä ei voi laskea, kuka on oikeassa ja kuka väärässä Gazan protesteihin liittyvissä asioissa. Siirtokuntien rakentamisesta vastaava ministeri puhui ulkomaalaisille toimittajille asiasta maanantaina syyttäen Hamasin johtajia protestien lietsomisesta.

- Toisen maailmansodan aikana 7,5 miljoonaa saksalaista kuoli ja vain puolimiljoonaa brittiä. Kumpi puoli aloitti sodan? Kysymys ei ole numeroista, vaan siitä, kuka tekee ja mitä, Gallant sanoi.

Terroristijärjestö Hamas on järjestänyt mielenosoituksia Israelin ja Palestiinan raja-alueella maaliskuun lopusta lähtien. Mielenosoittajista suurin osa on ollut aseettomia.

Voimankäyttöä arvostelu

Israel on joutunut voimakkaan kansainvälisen kritiikin kohteeksi, koska se on käyttänyt aseellista voimaa palestiinalaisia mielenosoittajia vastaan Gazan rajalla. Maaliskuun lopun jälkeen 115 palestiinalaista on saanut surmansa.

Israel on vedonnut oikeuteensa puolustaa omia rajojaan. Israelilaisasutus toisella puolella rajaa on paikoin näköyhteyden päässä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on (siirryt toiseen palveluun)arvostellut Israelin voimankäyttöä kovin sanoin. Se on todennut, että kuolettavan voimankäytön pitäisi olla viimeinen keino, jota käytetään vasta vakavassa vaarassa.

Protesteja on ruokkinut 11 vuotta kestänyt Egyptin ja Israelin muodostama Gazan alueen saarto. Se on tuhonnut alueen talouden, jossa työttömyys on lähes 50 prosenttia. Gazan alueelta on vaikea matkustaa ulkomaille.

korjaus 8.6.2018 klo 20:50: Gazan alueelta on vaikeaa matkustaa ulkomaille, mutta ei mahdotonta, kuten jutussa aiemmin luki

Lähteet: AP