Hyppää sisältöön

Toholammin maastopaloa sammutetaan vielä päivä – tuuli vaikeutti sammuttamista ja aiheutti muutakin vahinkoa

Maastopalon lisäksi pelastuslaitoksella riitti töitä myös puuskatuulten aiheuttamien vaurioiden korjaamisessa.

Kuvassa metsäpaloa sammutetaan Toholammin kesällä 2018. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Toholammilla maanantaina roihahtaneen maastopalon jälkisammutus- ja raivaustyöt jatkuvat vielä ainakin tiistain. Voimakas tuuli ehti levittää paloa noin 11 hehtaarin alueelle.

– Kyteviä palopesäkkeitä on vielä ympäri metsämaastoa. Niiden löytämisessä riittää kyllä töitä, kertoo päivystävä palomestari Niina Kontio.

Toholammin Pahkakankaan maastossa töitä jatkaa vielä kaksikymmentä palomiestä ja kolmisenkymmentä varusmiestä. Enimmillään paikan päällä oli kuutisenkymmentä pelastuslaitoksen työntekijää ja puolustusvoimilta saadut apujoukot sekä kaksi helikopteria Kajaanista sekä Rovaniemeltä.

Syttymissyyksi on epäilty voimalinjalle kaatunuttu puuta, joka aiheutti kipinöitä rutikuivaan maastoon. Palopaikka sijaitsee muutaman kilometrin Toholammin keskustasta. Kuiva ja tuulinen sää on vaikeuttanut palon sammuttamista.

Palomiehet sammuttamassa metsäpaloa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Tuulituhotehtäviä kymmenittäin

Lisäksi kovan tuulen aiheuttamat vahingot ovat pitäneet sekä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren että Jokilaaksojen pelastuslaitoksia erittäin kiireisinä.

Esimerkiksi Jokilaaksojen pelastuslaitokselle tehtäviä kertyi yli 40 maanantaina. Palomiehet joutuivat raivaamaan teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita sekä irtirepeytyneitä kattoja ja sammuttamaan useita maastopaloja. Keski-Pohjanmaallakin korjailtiin useita tuulituhoja.

Lisäksi varhain tiistaina Ullavassa syttyi maatilan piharakennus tuleen. Palon huomasi ohikulkija, joka herätti talon asukkaat ja hälytti apua. Pelastuslaitos ehti estää palon leviämisen asuinrakennukseen.

Asuintalon vieressä ollut piharakennus kärsi vain lieviä vaurioita. Ympärillä ollut maastokin syttyi palamaan, mutta pelastuslaitos sai palon hallintaan melko nopeasti. Ullavan rakennuspaloa oli sammuttamassa yksiköitä Ullavasta, Tohommilta, Kaustiselta ja Teerijärveltä.

Myös sähkökatkot koettelivat maanantaina ja vielä tiistaiyönäkin Keski-Pohjanmaata. Vielä yöllä maakunnassa oli vailla sähköä pahimmillaan noin 1600 taloutta.

.
.