1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhojen miesten seksimatkoista Venäjälle tuli iso ongelma – SPR ja Hivpoint tarjoavat hiv-pikatestiä jo itärajan raja-asemalla

Itärajan lähellä asuvista hiv-tartunnan saaneista suurin osa on yli 60-vuotiaita miehiä. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

HIV
kondomeja tehtaalla
Kondomin käyttö ehkäisee monilta seksitaudeilta.EPA

Itärajan tuntumassa asuvilla iäkkäillä miehillä näyttää olevan houkutus käydä seksimatkoilla itärajan takana Venäjällä. Aina matka ei pääty onnellisesti, sillä tuliaisena voi olla ikävä yllätys.

Sen ovat kokeneet erityisesti Etelä-Karjalassa asuvat iäkkäät miehet, sillä viime vuosina hiv-tartunnan saaneiden miesten keski-ikä on ollut yli 60 vuotta. Esimerkiksi vuonna 2016 kaikki Etelä-Karjalassa todetut hiv-tartunnat olivat yli 70-vuotiailla miehillä.

Huomattava osa tartunnoista on saatu Venäjältä.

– Huolestuttavaa on, että tartunnat usein todetaan varsin myöhään. Tartunta on voinut olla oireeton jo usean vuoden ajan, kertoo erityissuunnittelija Pia Västinsalo Hivpointista Helsingistä.

Västinsalo kertoo, että hiv-tartunta pitäisi todeta mahdollisimman aikaisin, jolloin hoito olisi tehokkaampaa ja myös estettäisiin, ettei infektion saanut tartuta sitä muihin seksikumppaneihinsa.

Hiv-tartunta on yleensä (siirryt toiseen palveluun) pitkän aikaa oireettomana, minkä takia moni jättää menemättä testiin. Muutaman viikon kuluttua tartunnasta noin puolet saa flunssan kaltaisia oireita, jotka häviävät parissa viikossa. Siksi ne eivät yleensä herätä ajatusta, että kyseessä olisi hiv-infektio.

Oireet ilmaantuvat vasta, kun elimistön puolustuskyky alkaa heiketä. Siihen voi mennä jopa 10 vuotta.

– Venäjältä saaduista tartunnoista noin 80 prosenttia todetaan vasta sitten, kun elimistön puolustuskyky on jo merkittävästi heikentynyt, kertoo Västinsalo.

Käsiä pitelevä pariskunta vastakkain.
Itärajan pinnassa seksiseuraa käydään hakemassa itärajan takaa Venäjältä.Henrietta Hassinen / Yle

Testejä itärajalla

Jotta erityisesti itärajan hiv-infektiot saataisiin kuriin, aloittavat SPR ja Hivpoint yhdessä tehokampanjan kolmella itärajan raja-asemalla ensi viikonvaihteessa. Maksuttomaan hiv-pikatestiin pääsee Imatran raja-asemalla 8.–10.6, Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa 8.–10.6 ja Niiralan raja-asemalla Tohmajärvellä 9.–10.6.

Rajanylittäjät voivat tuolloin käydä maksuttomassa hiv-testissä. Heille myös jaetaan kondomeja, liukuvoidetta ja esitteitä sisältäviä turvaseksipakkauksia.

– Tuloksen saa heti. Testin voi tulla nimettömänä, kertoo Pia Västinsalo Hivpointista Helsingistä.

Hiv-testissä voi myös käydä SPR:n ja Hivpointin toimipisteissa eri puolilla Suomea tai omalla terveysasemalla.

Nolous iskee

Turhan moni jättää menemättä hiv-testiin siksi, että häpeää tai pelkää leimaantumista. Pienillä paikkakunnilla terveysasemalla hoitajana saattaa olla tuttu tai tutuntuttu, jolloin ei välttämättä uskalla testiin lähteä.

Myös terveysalan ammattilaiset voivat jättää ehdottamatta hiv-testiä esimerkiksi iäkkäälle ihmiselle, koska häpeävät ehdottamista tai saattavat pelätä asiakkaan suuttuvan.

Olisi kuitenkin tärkeätä saada hoito aloitettua mahdollisimman nopeasti. Pia Västisalo kertoo, että tartunta näkyy testissä noin kuukauden kuluttua tartunnasta. Toisinaan siihen menee kolmekin kuukautta.

Jos on ollut suojaamatonta seksiä, kannattaa Pia Västinsalon mielestä ehdottomasti mennä hiv-testiin ja muihin seksitautitesteihin, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti.

– Jos lääkitys aloitetaan ajoissa, estää se taudin etenemisen AIDS-vaiheeseen, sanoo Västinsalo.

turvaseksipaketti
Turvaseksipaketissa on kolme kondomia, liukuvoidetta ja tietoa seksitaudeista.Pia Västinsalo

Hiv-jälkiehkäisy

Mikäli epäilee saaneensa hiv-tartunnan, voi sitä pian suojaamattoman seksin jälkeen estää hiv-jälkiehkäisyllä. Se pitää aloittaa 72 tunnin kuluessa suojaamattomasta seksistä. Kuuri kestää kuukauden.

– Se ei ole sataprosenttisen luotettava, mutta erittäin tehokas, Pia Västinsalo.

Hiv-jälkiehkäisy ja hiv-lääkkeet ovat sairastuneelle ilmaisia.

Pia Västinsalo Hivpointista Helsingistä muistuttaa, että maailma ei kaadu hiv-tartunnan jälkeen. Taudin kanssa pystyy elämään varsin normaalia elämää..

– Pitää muistaa että hiviin on hyvä hoito. Tauti ei etene AIDS-vaiheeseen eikä lyhennä elinikää, kun lääkitys on aloitettu ajoissa. Kun lääkitys toimii, ei hiv tartu kumppaniin suojaamattomassa seksissä.

SPR:n ja Hivpontin turvaseksipartioiden aikataulu:

Imatran raja-asema pe 8.6. kello 14–19, la 9.6. kello 12–18 ja su 10.6. kello 10–14.

Vartiuksen raja-asema, Kuhmo: pe 8.6. kello 14–19, la 9.6. kello 12–18 ja su 10.6. kello 10–14.

Niiralan raja-asema, Tohmajärvi: la 9.6. kello 12–16 ja su 10.6. kello 10–15.

Lue seuraavaksi